Ve druhém kole se v senátním obvodu Šumperk střetnou Adámek a Balík

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Šumperk postoupil z prvního místa obhajující senátor Miroslav Adámek (za ANO). Za týden se utká s univerzitním profesorem Stanislavem Balíkem (NK). Adámek získal 48,24 procenta hlasů. Druhý Balík se 44,38 procenta hlasů disponuje největším podílem pro druhé místo v letošním prvním kole senátních voleb. Voleb se v obvodu zúčastnilo 27,40 procenta voličů. O hlasy usilovali tři kandidáti, přičemž Vladimír Hošek kandidující za Svobodné získal 7,36 procenta hlasů.

Oba postupující kandidáti se o hlasy voličů ucházejí v oblasti postižené katastrofálními záplavami. Svou kampaň přerušili před týdnem a o její další podobě nadcházející týden budou jednat.

Dosavadní senátor a starosta Šumperka Adámek ocenil zájem voličů ze senátního obvodu Šumperska a Jesenicka, které byly postiženy nedávnými záplavami. Účast kvůli tomu očekával ještě nižší. „Uvidíme do druhého kola. Přesně nevím, jakou přijmu strategii, protože to téma povodní je větší než volby, možná to nechám prostě na voličích do druhého kola. Budu o tom nyní jednat s týmem,“ avizoval Adámek.

Nezávislého kandidáta Balíka označil za těžkého kandidáta. „Ukáže se ve druhém kole, ke komu se přikloní větší štěstí,“ doplnil Adámek.

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Balík, který je děkanem Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, uvedl, že má z výsledku radost, předčil jeho očekávání. „Velkou radost mně udělala obrovská podpora tam, kde mě lidé znají, v mém rodném Bludově, kde jsem dosáhl téměř 75 procent hlasů,“ sdělil politolog a historik Balík.

Nadcházející týden podle něj bude pokračovat kampaň, kterou před týdnem touto dobou přerušil. „Věnoval jsem se ten týden jako dobrovolník na olomoucké charitě koordinaci dobrovolníků pro obnovu Jesenicka. Nadcházející týden bude kampaň pokračovat,“ doplnil. O strategii kampaně zatím nechtěl mluvit.

Třetí kandidát Hošek ČTK sdělil, že jde o jasné vítězství obou protikandidátů. Velký procentní rozdíl přičítá viditelnější kampani. V souvislosti s tím Hošek už dříve řekl, že na kampaň má padesát tisíc korun. „Koho budu podporovat v druhém kole, určitě se k tomu vyjádřím,“ doplnil.

V roce 2018 v Šumperku zvítězil Adámek, který ve druhém kole získal 60,55 procenta hlasů. Druhý tehdy skončil Zdeněk Brož (KDU-ČSL). Voleb se tehdy zúčastnilo šest kandidátů.