V Šumperku úředníci zaregistrovali tři kandidátní listiny do Senátu

O hlasy voličů ve volebním obvodu 65 Šumperk budou v nadcházejících senátních volbách usilovat tři ze čtyř původně přihlášených kandidátů. Čtvrtý uchazeč, nezávislý kandidát Roman Gawlas, vzal nakonec svou přihlášku zpět. Zájem uchazečů o senátní volby na Šumpersku je podstatně menší než před šesti lety, kdy si lidé vybírali ze šesti registrovaných kandidátů. První kolo voleb do třetiny Senátu se uskuteční spolu s krajskými volbami 20. a 21. září, případné druhé kolo o týden později.

V senátním obvodu č. 65 bude funkci senátora obhajovat za hnutí ANO starosta Šumperka Miroslav Adámek. Čeká ho volební klání s děkanem Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Stanislavem Balíkem, který kandiduje jako nezávislý, a s bývalým šumperským zastupitelem Vladimírem Hoškem (Svobodní).

Poslední den termínu podal kandidátku také nezávislý kandidát Roman Gawlas. Ten se přihlásil do voleb také před šesti lety, nebyl však registrován. Podle úředníků mu tehdy chybělo doložení potřebného tisíce podpisů oprávněných voličů i potvrzení o složení kauce dvacet tisíc korun. Ze stejných důvodů nebyla jeho přihláška registrována ani v roce 2012. „Letos nebyl registrován, protože se vzdal kandidatury, vzal zpět svou přihlášku, proto nebylo vydáno ani rozhodnutí o odmítnutí,“ ujasnila vedoucí odboru správního a vnitřních věcí šumperské radnice Petra Štefečková.

Kandidáti do Senátu 2024
Zdroj: ČSÚ, ČT24