Nevzhledná nástupiště před brněnským nádražím se mění. Cestující hledali tramvaje

Zmatky na hlavním nádraží a kolaps u Tomkova náměstí. Taková byla dopolední dopravní situace v Brně. Tramvajové linky nabíraly kvůli opravám v Karlově ulici až 40 minut zpoždění. Rekonstrukce nástupišť na hlavním nádraží zase zmátla cestující, kteří nemohli najít stanoviště svého spoje.

Dopravní podnik před brněnským hlavním nádražím začal s opravou povrchů tramvajových ostrůvků. Do konce tohoto týdne by měl být předlážděný prostřední ostrůvek, poté přijdou na řadu krajní, řekla mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová. Na ostrůvky se pak vrátí lavičky a přístřešky.

Prostor před nádražím patří v Brně k nejkritizovanějším místům kvůli špíně, nepřehlednosti a bezdomovcům. Už loni na podzim radnice obvodu Brno-střed rozhodla, že nechá přednádraží pravidelně a intenzivně čistit a že se také předláždí ostrůvky, na nichž byl starý asfalt.

Novou dlažbou proti špíně

„Měníme jej za novou dlažbu, která má i ochranné prvky proti znečištění,“ uvedla Lukšová. Původní záměr bylo vyměnit mobiliář až po předláždění.

Prostory před nádražím se mění (zdroj: ČT24)

Kvůli přepracování dokumentace však městská část instalovala nové lavičky a přístřešky již před několika měsíci a po předláždění je na místo po dočasném odmontování zase vrátí.

Lavičky se vrátí zpět

Nástupiště jsou posunutá o 80 metrů směrem k poště, což ztěžuje nástup a výstup hůře mobilním cestujícím. „Na místě jsou informátoři, kteří cestujícím radí, kde jaká linka zastavuje a kudy se kam dostanou,“ doplnila Lukšová.

Dopravní podnik s městskou částí zvolil prázdninový termín, kdy MHD využívá o pětinu méně lidí než ve školním roce.