Některé železniční přejezdy hlídají kamery. V Řeporyjích točí lidi přecházející na červenou starosta

Události: Kamery na železničních přejezdech (zdroj: ČT24)

Správa železnic instaluje na železniční přejezdy kamery, které hlídají řidiče, aby neprojížděli na červenou. Před rokem přibyly kamery například na přejezdu ve Vendryni na Třinecku, další ve Studénce. Třinecký magistrát už za přestupky jen ve Vendryni vybral zhruba tři čtvrtě milionu korun.

Řidiče stojí projetí přes železniční přejezd na červenou šest bodů a pokuta na místě až pět a půl tisíce. Chodec může zaplatit i patnáct set korun. Ve správním řízení se pokuty zvyšují až na 25 tisíc pro řidiče a až pět tisíc pro chodce.

Například třinecký magistrát vybral za přestupky na jednom přejezdu už dvě stě padesát tisíc korun. „Po více než roce je momentálně spíše klesající tendence přestupků,“ zhodnotil účinnost opatření starosta Vedryně Raimund Sikora (nestr.).

Správci železnic pro kamery vytipovali dalších více než třicet míst. Teď je hodnotí policie. „Do konce dubna nám má dát zpětnou vazbu a my následně zřízení kamer projednáme s příslušnou obcí,“ řekla mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Loni zemřelo na železnici přes dvě stě lidí. Letos je jich od počátku roku skoro čtyřicet.

V Řeporyjích přes přejezd na červenou lidé často přebíhají. „Když vidím, že vlak tady stojí a další nemá ještě odpískáno, tak proč bych tam nepřešla,“ potvrdila místní obyvatelka. „Ať si rozmyslí, jestli mají svůj život rádi,“ reaguje strojvedoucí Daniel Kuník.

Řeporyjský starosta lidi, kteří přecházejí na červenou, natáčí. Videa zveřejňuje. „Dělám to, že je dám na Facebook. Nikde neukazuju jejich tváře,“ řekl při ukazování videa s jedním z provinilců starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

Kamery železničářů zatím neumějí zachytit chodce. Podle policie ale platí, že pokud někde provozují kamerový systém, musí jeho správce natočené přestupky oznámit.