Na pozemcích pro Pražský okruh vystřídají pyrotechniky dřevorubci. Stavební povolení ale stále chybí

Události ČT: Dostavba Pražského okruhu (zdroj: ČT)

Silničáři zahájili první práce na jihovýchodní části Pražského okruhu. Trasu už zkontrolovali pyrotechnici, za dva týdny začne také kácení stromů. Silnice samotná přitom ještě nemá stavební povolení, ŘSD přesto doufá, že se už na podzim příštího roku začne stavět.

V tuto chvíli pyrotechnici dokončují průzkum, který měl za úkol najít nevybuchlou munici. Několik předmětů vykopali, z munice jsou to však v podstatě jen střepiny z druhé světové války – například náboj z houfnice nebo něco, co zbylo pravděpodobně z letecké pumy.  

Přitom právě pozemky pro Pražský okruh jsou zrovna místem, kde na samém konci války klid nebyl. Nejdříve tudy postupovaly německé jednotky z cvičiště u Benešova proti pražskému povstání a pak na druhou stranu.

„Vznikající Národní výbor v Říčanech tehdy nařídil obyvatelům, aby sbírali vojenský materiál opuštěný německou armádou a nosili ho na výbor. Takže většinu práce tady odvedli lidé v roce 1945, 1946,“ konstatoval hlavní pyrotechnik Jiří Chládek.

Za několik dnů nastoupí dřevorubci

Pyrotechniky mají už na začátku listopadu vystřídat dřevorubci, kteří celou trasu vykácejí a připraví pro bagry. Jenže silničáři si běžně takové práce zadávají až ve chvíli, kdy mají stavební povolení. V tomto případě však o něj zatím jenom žádají. 

„Myslím, že je to stoprocentně správné. Není v Česku důležitější stavby, než je okruh kolem Prahy, stavba 511. Všichni víme, co se děje na dálnici D11, to obrovské množství aut, které se valí do Prahy,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.  

Stavební povolení očekávají silničáři na jaře příštího roku, stavba má ale v okolních obcích i odpůrce, a tak se očekávají také odvolání. Silničáři i přesto počítají s tím, že se už příští podzim začne stavět.