Na Lipně se můžete procházet v korunách stromů

Lipno nad Vltavou - V blízkosti lipenské přehrady čeká na turisty nová atrakce. V až čtyřicetimetrové výšce vede v korunách stromů dřevěná lávka s výhledy na šumavskou krajinu. Unikátní trasa, která dosahuje až šestiprocentního stoupání, je dlouhá 675 metrů. Na konci trasy mohou návštěvníci sjet na zem po 52 metrů dlouhém točivém tobogánu. Vstupné na lávku stojí 150 korun, otevřená bude po celý rok.

Z vrcholu vyhlídkové věže ve výšce 40 metrů lze vidět nejen Šumavu, ale také Novohradské hory a za dobrého počasí i vrcholy Alp. Stezku podél celé trasy v korunách stromů lemuje dřevěné zábradlí a také průhledná síť. „Tyto zábrany návštěvníkům zaručují naprostou bezpečnost,“ uvedl ředitel Společnosti Stezka korunami stromů Filip Pekárek.

Nejdelší suchý tobogán v Česku

Cesta na vyhlídkovou plošinu je navíc plná zážitků. Jsou na ní akustická i odpočinková zastavení, návštěvníci si užijí i adrenalin. Čekají je jednoduché překážky i pro nejmenší děti, ale také náročnější, které vyžadují soustředění.

Provozovatelé postavili novou turistickou atrakci za dva měsíce. Náklady na vybudování činily 62 milionů korun. Celá stezka je bezbariérová, mohou ji absolvovat vozíčkáři nebo rodiny s kočárky. „Celý projekt jsme se snažili šetrně zasadit do stávajícího lesa. Dávali jsme přitom velký pozor, aby nedošlo k jeho poškození,“ dodal Pekárek.

Lidé mohou do korun stromů vyrazit odedneška. Provozovatelé ale ještě plánují na 20. července slavnostní otevření trasy s doprovodným programem.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)