Muž nařkl z pedofilie dva kolegy. Teď jej za křivé obvinění vyšetřuje policie

Kriminalisté obvinili třiačtyřicetiletého muže z Ostravy, který nařkl z pedofilie dva pracovníky organizace, která v regionu pracuje s dětmi. Podle policie měl pachatel s oběma muži pracovní spory. Podezření se ale nepotvrdilo a problémy se zákonem má teď samotný oznamovatel. Křivé obvinění podle kriminalistů výrazně zasáhlo do soukromého i pracovního života obou mužů.

„Závažné nařčení se neprokázalo, zasáhlo však do pracovního i soukromého života nařčených osob. Kriminalisté museli pracovat velmi citlivě,“ uvedla ostravská policejní mluvčí Soňa Štětínská. S ohledem na citlivost případu policie nechce upřesnit, jaký vztah byl mezi obviněným mužem a lidmi, které nařkl.

Případem se policisté začali zabývat v okamžiku, kdy oznámení o pedofilních praktikách přišlo na státní zastupitelství. Pedofilie se měli muži dopustit na dětech, o které se měli starat. „Informace byly vskutku závažné, současně bylo potřeba zohlednit fakt, že se týkaly dětí,“ uvedla mluvčí s tím, že oznámení mělo dopad i na chod celé organizace.

Případ byl i pro kriminalisty citlivý a náročný, neboť křivé obvinění se vztahovalo k činnosti v zaměstnání poškozených, kteří vykonávají práci u dětí se specifickými výchovnými a vzdělávacími potřebami v regionu Ostravska.
Soňa Štětínská
ostravská policejní mluvčí

Kriminalisté dospěli k závěru, že informace o pedofilních praktikách nejsou pravdivé. Zjistili také, že je šířil muž, který měl pracovní neshody právě s dvojicí poškozených. Podle Štětínské se k činu přiznal. Policie ho obvinila z přečinu křivého obvinění, za který mu hrozí dva až osm let vězení.