V Česku začal sběr zavařovacích okurek. Podle pěstitelů jich je ale méně než v předešlých letech. Může za to chladné a deštivé počasí. Jiné plodiny však vydatným dešťům odolaly a oproti suchému loňsku prospívají. Cena zeleniny se v porovnání s minulým rokem snížila.
Začala okurková sezona. Úrodu ale ohrožuje nadbytek vláhy
Velké množství srážek, nedostatek slunečního svitu a nízké teploty výrazně ovlivnily letošní úrodu okurek. „Loni jsme nadávali, bylo sucho, byl extrém, ale v červenci jsme sklidili asi 14 metráků okurek. Letos je extrém s vláhou v červenci, začali jsme sklízet minulý týden, zatím máme sklizený metrák,“ popsal zemědělec Petr Neuvirt z Napoli Jistebník.
Více než dva týdny podle něj stála v porostu okurek voda. Způsobilo to mimo jiné také uhnívání rostlin a ty, co přežily, jsou menší, než by měly být. „Každá rostlina má většinou pět šest šlahounů. Pokud jsou na jedné dva nebo tři, tak to sice není úplně ideální, ale aspoň něco,“ uvedl Neuvirt.
Chladnější a deštivější počasí ale prospělo například košťálovinám, kořenové zelenině nebo také cibulovinám. „Nadbytek vody byl značný, cibule to naštěstí do této chvíle obstála, takže vypadá oproti loňsku podstatně lépe, hlavně co se velikosti týče,“ řekl velkostatkář Petr Klečka z Lučního dvoru Bartošovice.
Oproti loňsku lidé za zeleninu zaplatí méně. Například cibule zlevnila o 20 korun za kilo.