V centru Ostravy má vyrůst mrakodrap. Mohl by být nejvyšší v Česku

Novou dominantu v centru města chce Ostrava. Zastupitelé proto odsouhlasili prodej pozemku zájemcům ochotným postavit tam výškovou budovu. Vedení Ostravy žádalo alespoň dvanáct nadzemních pater. Developer má ale mnohem ambicióznější plány, chce postavit nejvyšší mrakodrap v Česku za více než 2,5 miliardy korun.

Šedesát pater a 238 metrů má být vysoký mrakodrap Ostrava Tower mezi Frýdlantskými mosty a Novou Karolinou na pozemku zvaném Slza. Investorem je místní společnost RT Torax. „Toto je projekt, který věří v příští budoucnost Ostravy, nové moderní město, které zvládne všechny současné problémy, které se bude dynamicky rozvíjet,“ prohlásil zástupce RT Torax Jindřich Vaněk.

„Nabídková cena, se kterou firma přišla, je 61,7 milionu korun včetně DPH za pozemek. V podstatě přichází s investicí ve výši miliard, což považuji za mnohem důležitější pro město Ostrava jako takové,“ uvedla náměstkyně primátora Ostravy Zuzana Bajgarová (ANO).

Na projektu budov pracuje místní architektonická kancelář. „Budova by měla být složená ze dvou objektů, jeden by měl být převážně rezidenční, druhý by měl být kombinací hotelu a administrativní budovy. Administrativní část je přibližně jedna čtvrtina celkového objemu,“ popsal architekt Ondřej Chybík z Ateliéru Chybík+Kristof. Součástí budov mají být i čtyři patra podzemních garáží pro zhruba 700 aut.

obrázek
Zdroj: ČT24

Průzkum ukáže, jestli může mrakodrap stát na poddolované oblasti

Ze všeho nejdříve se bude ale muset provést náročný geologický průzkum. Území kolem Nové Karoliny je stejně jako řada dalších míst v Ostravě poddolované. V roce 1842 byla na místě dokonce vyhloubena první těžní jáma v Moravské Ostravě.

„K dispozici je první průzkumný 120metrový vrt. Na základě hodnocení německých inženýrů je mocnost geologického podloží zhruba 60 metrů jílu, které pod tímto pozemkem leží, dostatečné na to, aby zde mohla být založena budova o takovýchto parametrech,“ nastínil Vaněk. Protože v Česku tak vysoký dům zatím nestojí, bude se statikou tuzemským architektům pomáhat firma z Frankfurtu nad Mohanem.

Investor teď musí zaplatit celou kupní cenu za pozemek i vydání stavebního povolení, o které musí požádat nejpozději do konce roku 2022. Mrakodrap by měl podle smlouvy s městem stát nejpozději do května 2026.