Místo milionů za pojišťovací podvod půjde za mříže. Najal si „pyrotechniky“ k likvidaci vily, při výbuchu zahynuli

Olomoucký vrchní soud ve středu pravomocně potvrdil čtyřletý trest šestapadesátiletému Chorvatu Goranu Bobanovi za pojišťovací podvod a neposkytnutí pomoci. Podle obžaloby dal v roce 2015 vyhodit do vzduchu svou luxusní vilu v Šenově u Nového Jičína.

Zemřeli při tom dva lidé, kteří výbuch připravili. Muži původně hrozilo až osm let vězení. Proti rozsudku se odvolal pouze obžalovaný. Podle soudu je právní kvalifikace i trest na místě a je přiměřený.

Obžalovaný se trestné činnosti s dalšími již zemřelými pachateli dopustil tím, že do suterénu domu umístil propanbutanové lahve, vojenskou trhavinu a rozbušku, čímž chtěl vyvolat pojistnou událost a dosáhnout pojistného plnění ve výši nejméně čtyři miliony korun.
Stanislav Cik
mluvčí vrchního soudu

Boban si čtyřletý trest odpyká ve věznici s ostrahou, uložen mu byl také peněžitý trest půl milionu korun, doplnil mluvčí Cik. Pokud ho nezaplatí, půjde na další půlrok za mříže.

Tragédie se odehrála v lednu 2015. Podle obžaloby muži krachovalo manželství i firma a on potřeboval peníze. Proto si najal dva krajany, kteří měli z armády zkušenosti s výbušninami. Podle obžaloby se s nimi domluvil, že ve vile připraví výbuch a on bude po pojišťovně žádat náhradu škody. V lednu 2015 přijeli do Nového Jičína oba Chorvati, kteří měli výbuch iniciovat.

  • Tehdy dvaapadesátiletý Goran Boban byl při explozi v suterénu rozlehlé dvoupatrové vily v Šenově na Novojičínsku lehce zraněn. Podle mluvčího moravskoslezských hasičů Petra Kůdely byl výbuch slyšet několik stovek metrů daleko, například i v centru Nového Jičína.
  • „Tlaková vlna rozbila mnoho oken ve vile, posunula částí jedné strany obvodového zdiva a způsobila zřícení části stropu sklepa, tedy podlahy přízemí,“ uvedl tehdy Kůdela. Muže, který stál vedle vily u zaparkovaného auta, podle něj poranil na noze zřejmě letící střep z okna.
  • „Hasiči velmi rychle uhasili menší požár. Protože se začalo rychle stmívat, instalovali balonová světla a začali odklízet ze sklepa trosky a zbytky zdiva. Pak pomocí hydraulických vzpěr a dřevěných trámů zapažovali nezřícené části stropu sklepa i se vstupem,“ popsal mluvčí.

Mužům se ale příprava nepovedla: rozbuška explodovala předčasně a zapříčinila výbuch dvou desetikilových propanbutanových lahví. Exploze zničila stěny několika sklepních místností a způsobila pád části stropu. Oba Chorvati pod sutinami zahynuli.

Jejich těla se našla až po několika měsících. V té době už po nich policie pátrala a nedaleko vily našla auto jednoho z nich. Boban, přestože podle žalobce věděl, že v sutinách jsou dva lidé, o tom neřekl ani záchranářům. Obžalovaný to odmítl, prý netušil, že ve sklepě někdo je.

Způsobenou škodu pojišťovna odhadla na několik milionů korun. Vzhledem k okolnostem peníze nevyplatila.

Policie objevila v troskách domu v Šenově dva mrtvé (zdroj: ČT24)