Lednový výbuch v Šenově pohřbil i dva Chorvaty hledané policií

Ostrava - Až po téměř čtyřech měsících objevili policisté, že v troskách rodinného domu, který vybuchl v lednu v Šenově u Nového Jičína, jsou těla dvou mužů. Jde o Chorvaty hledané chorvatskou policií, kteří nedlouho před explozí přijeli za svým krajanem - majitelem domu. Ten si ho na podzim připojistil na 63 milionů korun. O tom, že by pod troskami mohli být lidé, nikomu neřekl. Je obviněný z neposkytnutí pomoci a pojistného podvodu.

Policisté objevili těla teprve minulý pátek. Oba muži byli v době výbuchu ve sklepě dvoupatrového domu. Podle informací chorvatských médií jde o spolupracovníky Vinka Žuljoviče Klici údajně napojeného na zločinecké podsvětí, který byl nedávno zavražděn v Záhřebu.

Hasiči hned po výbuchu pátrali v troskách po případných obětech. Měli dva pátrací psy a použili i takzvanou štěrbinovou kameru, ale nikoho nenašli. S odklízením sutin částečně zborceného domu pak nikdo nespěchal. Nejprve také bylo nutné objekt staticky zajistit. Chorvaty ale začaly pohřešovat jejich rodiny i tamní policie, která se obrátila na české kolegy.

Majitelem domu je podnikatel Goran Boban, který mimo jiné provozoval hrací automaty. V Česku má povolení k dlouhodobému pobytu. Policie je přesvědčena, že výbuchem připravoval pojistný podvod. Nedlouho předtím si dům připojistil na 63 milionů korun. „Na pojistném podvodu se spolu s ním podíleli i dva muži, kteří jsou nyní mrtví,“ sdělil dnes ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Podle policistů se přímo podíleli na přípravě exploze. Co se přitom stalo, zatím není jasné. Policie se dosdu nevyjádřila ani k tomu, co výbuch způsobilo. Hasiči po zásahu uváděli jako jednu z verzí nahromaděný zemní plyn. Majitel domu je kromě pojistného podvodu obviněný z neposkytnutí pomoci.