Město Libavá má novou starostku. Jako první krok nařídí audit hospodaření

Město Libavá má novou starostku (zdroj: ČT24)

Zastupitelstvo Města Libavá na Olomoucku zvolilo novou starostku Oldřišku Valtošovou z uskupení Občané za změnu. Byla jedinou kandidátkou. Ve funkci nahradila Štěpánku Tichou (Nezávislá Libavá), která kvůli zpronevěře víc než čtyř set tisíc korun z obecních peněz k 30. září rezignovala. Nová starostka po zvolení zastupitelům řekla, že nařídí nezávislý audit hospodaření obce.

Při vyšetřování se Štěpánka Tichá ke zpronevěře přiznala a vzniklou škodu uhradila. Státní zástupkyně proto její stíhání podmínečně zastavila. Valtošová se kvůli případu zpronevěry nedávno obrátila na Nejvyšší státní zastupitelství. Podmíněné zastavení trestního stíhání bývalé starostky prověřuje krajské státní zastupitelství. Tichá se z jednání zastupitelstva omluvila.

Uskupení Občané za změnu se na volbě starosty dohodlo se členem zastupitelstva, který byl součástí bývalé koalice. Dva její představitelé v pondělí rezignovali na místo v devítičlenném zastupitelstvu.

Audit a inventura

Valtošová nařídí nezávislý audit hospodaření obce. Zároveň chce provést mimořádné inventury, aby vedení Města Libavá mělo přehled o majetku obce, jejích závazcích i pohledávkách. Zastupitelstvo odvolalo členy finančního a kontrolního výboru a zvolilo nové. Výbor by podle Valtošové měl důkladněji kontrolovat hospodaření obce.

Nová starostka plánuje zlepšit informovanost o činnosti obecního úřadu. „Transparentnost obce je to nejdůležitější. Tím lze zabránit spoustě věcí,“ podotkla.

Tichá zůstala zastupitelkou

Tichá v září řekla, že se rozhodla rezignovat poté, co o situaci v obci jednala s tehdejší opozicí. Mandát zastupitele si ponechala. „Po dlouhém váhání jsem se rozhodla k tomuto kroku z důvodu zklidnění celé atmosféry na obci,“ uvedla Tichá. Po zveřejnění informací o zpronevěře a zastavení jejího stíhání se ji v září pokusila odvolat opozice, nezískala ale podporu. Tehdy řekla, že všeho lituje, čin byl napraven a pravomocně uzavřen. Tichá stála v čele Města Libavá od roku 2016, kdy tato obec vznikla vyčlením z Vojenského újezdu Libavá.

Podle usnesení žalobkyně uzavřela starostka například dohodu o provedení práce se svou matkou a svým synem, poté zadala příkaz, ať obec matce a synovi pošle peníze na bankovní účty, které ovládala. Šlo o více než sto šedesát tisíc korun. Další fiktivní práce podle spisu starostka rozepisovala na lidi z obce, kteří však o tom neměli tušení. Na jejich smlouvy si brala peníze rovnou z obecní pokladny, většinou od šesti do deseti tisíc korun měsíčně, uvedl server Seznam Zprávy. Celková škoda byla vyčíslena na více než čtyři sta tisíc korun.

Ze zpronevěry byla obviněna Tichá a dvě pracovnice obecního úřadu. Všechny obviněné se v plném rozsahu doznaly, vyslovily lítost a projevily ochotu nahradit způsobenou škodu, čímž splnily podmínky pro zastavení stíhání. U soudu by jim hrozilo za zpronevěru až pět let vězení.