Mendelova univerzita spustila v boji proti šikaně a obtěžování speciální web, má pomoct studentům i učitelům

Mendelova univerzita v Brně spustila nové webové stránky Bezpečná MENDELU, které na jednom místě přehledně shrnují opatření pro prevenci i řešení nevhodného chování v univerzitním prostředí. Studentům i zaměstnancům pomůže web identifikovat šikanu nebo sexuální obtěžování. Zároveň tam najdou návody, jak situaci řešit, i na koho se v případě problému obrátit, uvedla mluvčí školy Tereza Pospíchalová.

„Mendelova univerzita v Brně považuje bezpečné studijní a pracovní prostředí za jednu z klíčových priorit. Sexuální obtěžování, stejně jako šikanu či jiné nevhodné chování, na půdě univerzity netolerujeme a zasazujeme se o zdravé a férové prostředí,“ řekla prorektorka Lea Kubíčková.

„Je zde popsán postup řešení těchto situací, kontakt na osoby, které mohou pomoci situaci řešit. A akcent je také kladen na prevenci, takže se například mohou dozvědět, na co si dát pozor a jak jednat, aby jejich jednání druhá strana nevnímala jako šikanu nebo obtěžování,“ přiblížila prorektorka. Webové stránky existují v české i anglické verzi. Univerzita plánuje také informační kampaň.

Debatu o sexuálním obtěžování a dalších formách nevhodného chování podnítily v posledních měsících některé medializované případy z českých vysokých škol. Problémy zaznamenala také Masarykova univerzita v Brně, a to na pedagogické fakultě. Kvůli podezření na nevhodné chování škola stáhla z výuky několik učitelů.

Sexuální obtěžování v prostředí univerzit a diskriminační chování odsoudili v únoru na svém zasedání členové České konference rektorů. Zároveň rektoři vyzvali k tomu, aby akademici netolerovali problematické chování na půdách univerzit a jednotlivých fakult a dalších výzkumných pracovišť.