Masaryk a Štefánik se znovu setkali. Na prknech zlínského divadla

Hra Masaryk/Štefánik vznikla spoluprací českých a slovenských divadelníků (zdroj: ČT24)

Důležité výročí vzniku československého státu si připomenou také divadelní scény v regionu. Městské divadlo ve Zlíně ho oslaví inscenací Masaryk/Štefánik. Hra vznikla jako společný projekt s bratislavským Divadlem Aréna, autorem je dramatik Peter Pavlac.

Zakladatel státu, Tomáš Garrigue Masaryk, ve hře hledí směrem k Hradu. „A co tam vidíte?“ ptají se jej. „Mnoho práce. To dá ještě mnoho práce přeměnit císařský hrad na hrad demokratický,“ říká Masaryk.

Dvě velké osobnosti československé historie. Vzdělanci, politici, zakladatelé. Nová hra nemá jen připomenout historická data a jména Masaryk a Štefánik. Ani podobnost herců není podstatná.

„Nehraju Masaryka, ale hraju jeho myšlenky. O tom to je, autor nám dovolil pustit se do jejich hlav a říkat věci, které možná nikdy nebyly vyřčené, a zkusit pojmenovat, jak asi mysleli,“ řekl představitel Masaryka Luděk Randár.

Herec sice měří na centimetr přesně jako Masaryk a představitel jeho nejbližšího spolupracovníka vychodil Štefánikovu školu. To všechno jsou ale jenom náhody. „Podstatná je emoce, zapálení, které Štefánik měl, a proto cestoval po světě, Itálii, Francii. To je to, co je pro mě podstatné, aby se to zpřítomnilo na jevišti,“ souhlasí představitel Štefánika Juraj Bača.

Pro režiséra bylo nejdůležitější moderní uvažování obou státníků. „Jak moderní ti chlapi byli! A kam se dívali s vizí republiky, to mě neuvěřitelně fascinuje. A myslím si, že je to to podstatné, co si máme připomenout. A zvlášť dnes, kdy je demokracie znovu a znovu ohrožovaná,“ vysvětlil režisér Patrik Lančarič.

Organizačně nebyly jednoduché ani přípravy unikátního divadelního projektu. Trvaly rok. Zkoušky se odehrávaly střídavě na české a na slovenské straně. Inscenace, která má ambici být víc než jen dalším pomníkem, bude mít premiéru v sobotu 27. října ve Zlíně a o den později v Bratislavě.