Majitele zámku v Rychnově nad Kněžnou trápí vlhkost ve sklepích, kde je protiatomový kryt

Události v regionech: Co s protiatomovým krytem pod zámkem (zdroj: ČT24)

Podzemí barokního zámku v Rychnově nad Kněžnou škodí vysoká vlhkost, která souvisí s koncem fungování protiatomového krytu civilní obrany pro komunistické funkcionáře. Kryt není možné k ničemu využít ani otevřít pro veřejnost, vzduchotechnika je nefunkční. Jeho vybourání je ale nad současné možnosti majitelů.

Z klenutých sklepů podzemí raně barokního zámku rodu Kolowratů vede vstup do protiatomového krytu. Komunističtí funkcionáři ho nechali postavit pro ochranu až stovky lidí. V útrobách krytu se zachovala i kompletní kovová konstrukce filtrace vzduchu. Systém odvětrání ale nefunguje, což vede k trvalému růstu plísní.

„Je to strašná vlhkost, pro nás je to absolutní katastrofa,“ řekla zástupkyně vlastníka zámku Andrea Kolowrat Krakowská. V krytu nelze proto nic skladovat ani ho otevřít veřejnosti. Jeho vybourání je ale nad současné možnosti majitelů.

Naopak poprvé se i imobilní návštěvníci dostanou do pater zámku. Místo točitého schodiště památkáři povolili instalaci výtahu. „Co se týká šachetních dveří a výtahové kabiny, řešili pouze barevné provedení,“ řekl zástupce dodavatele Jan Rejchrt.

Nově mohou lidé vystoupat i do zámecké zvonice. Kvůli rekonstrukci její střechy se zvon Kryštof, čtvrtý největší u nás, na dva roky odmlčel. „Otevřeli jsme celý pohled od krovu, takže návštěvník dnes vidí, jak ten krov vypadá zespodu,“ popisuje kastelánka Zdeňka Dokoupilová.

Interiéry zámku ještě čeká úklid a rozmístění posledních kusů mobiliáře. Pro návštěvníky se otevře 1. května.