Lyžařský klub musí zaplatit sto tisíc za vjezdy do CHKO Beskydy. Členové se odvolávají na výjimku od Lesů ČR

Pracovníci ostravské pobočky České inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělili pokutu sto tisíc korun Lyžařskému klubu Severka z Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku. Lidé z klubu podle inspektorů opakovaně bez povolení vjížděli vozidly do zakázaných zón CHKO Beskydy. Člen Severky Albín Malíř pochybení odmítá. Proti postihu se spolek nestihl včas odvolat a pokutu tak podle něj uhradí.

„Klub svými motorovými vozidly dlouhodobě, opakovaně a neoprávněně vjížděl do druhé a třetí zóny CHKO Beskydy mimo silnice a místní komunikace. K těmto vjezdům neměl provozovatel lyžařského areálu v Dolní Lomné výjimku,“ řekla mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová.

Klub uvedl, že v minulých letech vždy potřebné povolení měl. „Dlouho stačila jen výjimka od Lesů ČR. Loni jsme zjistili, že potřebujeme i povolení od CHKO Beskydy. O to jsme požádali. Dodali jsme jej ale až krátce po kontrole inspekce,“ uvedl Malíř.

Podle něj by se Lyžařský klub Severka proti pokutě odvolal, informaci ale údajně dostal až v době dovolených a nestihl to v řádné lhůtě. Pokutu proto zaplatí. „Už jsme se dohodli na splátkovém kalendáři,“ doplnil člen spolku.

Do zakázaného území vjížděla auta i skibusy

Kontrolu v lyžařském areálu Severka provedla ČIŽP letos v únoru. Inspektoři zjistili, že do zákazu vjezdu zajíždějí například skibusy a další vozy spolku, mimo jiné čtyřkolka a asi deset osobních aut. „Žádné z těchto vozidel v době kontroly nemělo udělenu výjimku k vjezdům,“ řekl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Ostrava Karel Kozubek.

Podle něj klub o nutnosti povolení od CHKO Beskydy věděl už pět let, dokonce ho loni ČIŽP na tuto skutečnost údajně upozornila. Ve vjezdech ale klub podle inspektorů pokračoval. „Teprve až v průběhu kontroly spolek požádal Správu CHKO o výjimku vjezdu pro všechna uvedená i další vozidla. Správa CHKO poté výjimku vydala,“ řekl Kozubek.