Vysoké sankce za nelegální skládky i za šíření kůrovce. Inspekce životního prostředí loni udělila pokuty za 100 milionů

Události: Inspektoři ČIŽP loni vyměřili pokuty za 100 milionů (zdroj: ČT24)

Přes sto milionů korun zaplatily loni firmy na pokutách za poškození životního prostředí, nejčastěji za nezákonné nakládání s odpady. Znamená to ovšem, že prohřesků ubylo. Ve srovnání s předcházejícím rokem klesla výše pokut téměř o 13 milionů. Výrazně naopak vzrostla výše pokut za obchodování s ohroženými druhy rostlin a zvířat, celkem šlo o necelých 650 tisíc korun.

Nejvyšší pokutu udělila loni Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) společnosti Kalibo. Za neoprávněné převzetí velkého množství odpadů měla zaplatit 5 milionů korun. „Jednalo se o 111 druhů v kategorii nebezpečný odpad a ostatní, například louhy, strusky, kaly z fosfátování a kaly čištění komunálních odpadních vod. Dodnes není jasné, co se s tím stalo,“ přiblížil ředitel inspekce Erik Geuss.

Druhou nejvyšší pokutu pak udělil stát – zjednodušeně řečeno – sám sobě. Státní podnik Lesy ČR musel zaplatit 3,5 milionu korun za to, že podle inspektorů neprovedl včas dostatečná opatření proti šíření kůrovce. ČIŽP v šesti lesních správách zjistila stromy napadené kůrovcem, které nebyly včas vytěženy a odstraněny. Týkalo se to například lesů v Jeseníku, Jablunkově nebo Rožnově pod Radhoštěm.

S ochranou lesů souvisela i třetí nejvyšší loňská pokuta – firma JT company zaplatila necelé dva miliony za to, že vytěžila téměř 1,85 hektaru lesů na Frýdecko-Místecku a holinu nezalesnila, i když jí to inspektoři nařídili.

Celkem loni udělila ČIŽP 2547 pravomocných pokut za 100,3 milionu korun. Inspektoři přitom provedli 16 572 kontrol. Kromě pokut může inspekce vydat opatření k nápravě, to se loni stalo 229krát. Ve 38 případech rozhodli inspektoři o omezení nezákonné činnosti. Ve srovnání s rokem 2017 se situace zlepšila. Tehdy proběhlo méně kontrol, pokut naopak padlo více.

Tisková konference ČIŽP k činnosti v roce 2018 (zdroj: ČT24)

Pokuty za obchodování s ohroženými druhy stouply o třetinu

Inspekce životního prostředí dohlíží také na dodržování zákona o obchodování s ohroženými druhy rostlin a zvířat a jeho porušení rovněž pokutuje. Tresty obvykle dostávají jednotlivci, jsou tedy řádově nižší než postihy za poškození životního prostředí firmami. Loni udělila ČIŽP 206 takových pokut v celkové výši 649 400 korun. To značí meziroční růst více než o třetinu. 

Podle Erika Geusse se inspektoři podíleli na rozkrytí organizované skupiny zabývající se zabíjením tygrů a výrobou tygřích produktů. „Na závěrečné akci, která vyvrcholila 16. července 2018, se podílelo 175 příslušníků celní správy a šest inspektorů ČIŽP, kteří v případu figurovali jako odborní konzultanti. Bylo provedeno sedm domovních prohlídek, tři prohlídky nebytových prostor, včetně dvou stánků v areálu pražské tržnice SAPA. Medializovaný případ je nyní u soudu,“ doplnil šéf inspekce.

Ředitel Geuss varoval při představení výsledků práce ČIŽP před zvažovaným snížením počtu zaměstnanců inspekce. O práci by mohla přijít desetina z nich. „To by ale snížilo také pokuty o deset procent. Nelze, aby ostatní pracovali o deset procent více,“ upozornil ředitel.