Lyžařská centra se rozjedou nejpozději o Vánocích

Špindlerův Mlýn – Kdo nemá s přicházejícími Vánoci chuť uklízet nebo balit dárky, může se rozveselit na horách. Většina lyžařských areálů už zahájila provoz a přes nepříznivou předpověď pro nižší polohy bude na horách sněhu dost. Proto se začne lyžovat i tam, kde to dosud nešlo. Řada areálů plánuje provoz i na Štědrý den, pokud dovolí počasí, bude jezdit i lanovka na Sněžku.

Krkonoše

Velká lyžařská centra před svátky vesměs slibují dobré podmínky. Největší areál v zemi, krkonošský Špindlerův Mlýn, hlásí 40 až 80 centimetrů sněhu. Dnes ráno se zde rozjelo kompletních 11 vleků a pět lanovek. Běžkaři mají sedmdesát kilometrů upravených tratí. Do plného provozu zítra vstoupí také Pec pod Sněžkou, kde dosud část vleků nejezdila, nyní, když na sjezdovkách leží 30 až 80 centimetrů sněhu, se už rozjedou. Ještě o deset centimetrů vyšší je sněhová pokrývka na Černé hoře. Hoteliéři navíc vzkazují, že na Vánoce stále není v krkonošských střediscích vyprodáno. Silvestr je kapacitně naopak téměř plný.

Krkonošské skiareály letos nezdražují, některé naopak připravily akční balíčky pro rodiny, přestože základní ceny jízdenek zůstávají na loňské úrovni. V hlavní sezoně, která probíhá i o Vánocích, zaplatí lyžaři za celodenní skipas kolem 500 až 700 korun. Nejdražší je Špindlerův Mlýn, kde stojí den na sjezdovkách 700 korun, v Peci pod Sněžkou i na Černé hoře je to 590 korun. V lednu budou jízdenky zhruba o sto korun levnější, v období jarních prázdnin však lyžování opět podraží na vánoční úroveň.

Pec pod Sněžkou slibuje zvláštní akci na Štědrý den. Celý den – tj. od 9 do 13 hodin – bude lyžování na zdejších sjezdovkách zadarmo. Lanovka na Sněžku bude v provozu dokonce od 9 do 18 hodin, ta však zadarmo jezdit nebude.

Jizerské hory

Jizerské hory představují ráj především pro běžkaře. Slavná jizerská magistrála nabízí na 130 kilometrů sjezdovek. Pro sjezdaře se většina vleků a lanovek roztočí až o vánočním víkendu. Otevřou areály v Bedřichově, na Severáku i Tanvaldském Špičáku. Nyní se lyžuje pouze v Kořenově v Rejdicích, kde už mají na sjezdovkách asi 60 centimetrů sněhu.

Šumava

Na Šumavě je méně sněhu než v Krkonoších, na sjezdovkách v největším areálu západní části hor na Špičáku je to 30 až 50 centimetrů. Lyžaři však mají k dispozici lanovku i vleky. Podobné je to i na Zadově, který však zahájil provoz po technické přestávce až dnes. Na Zadově je však zatím málo sněhu – méně než 30 centimetrů. O trochu vyšší pokrývka je na Lipně, které už je také v provozu. Například v Kašperských horách potom sníh dosud takřka nenapadl, a tak místní vleky stojí.

Ceny permanentek se na Šumavě pro novou sezonu nezvýšily. Na Špičáku tak lyžaři zaplatí za celodenní ježdění 520 korun, na Zadově je dokonce levněji, skipas se prodává za 460 korun.

Jeseníky

V Jeseníkách leží nejvíce sněhu na Pradědu – 70 centimetrů. Na Paprsku a také v Koutech nad Desnou je půl metru, na Ramzové potom 40 centimetrů. Tato centra jsou proto v provozu, na rozdíl například od Hluboček, kde sněhová pokrývka zcela chybí a nelyžuje se. Mimo provoz zůstává také středisko Avalanche u Dolní Moravy.

Některé jesenické skiareály letos drobně podraží v souvislosti se zvýšením DPH. Jiné se však obávají ztráty zákazníků a zlevní. Například Kouty nad Desnou nabídnou celodenní jízdenku o 50 korun levněji než loni – tj. za 580 korun.

Beskydy

Na Zlínsku zatím podmínky neumožňují otevřít zdaleka všechny skiareály, chladnější počasí a nových 15 centimetrů sněhu však nabídku pro vánoční lyžování mírně rozšíří. Od pátku tak mohou lyžaři zavítat do Karolinky a na Soláň na Valašsku. Na Štědrý den se poprvé rozjedou vleky například na Pustevnách v Beskydech, ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích či na Trojáku v Hostýnských vrších, kde je kolem 30 centimetrů sněhu. V neděli v poledne chystají start zimní sezony na Kohútce v Javorníkách. Zhruba měsíc se lyžuje ve Stupavě na Slovácku.

Krušné hory

Nejpozději o víkendu zahájí provoz také většina skiareálů v Krušných horách. Ty ještě před týdnem marně čekaly na sníh, nyní však už hory zbělely. Nejvíce sněhu je nyní na Klínovci, a to až 75 centimetrů. Ve všech areálech se bude lyžovat i na Štědrý den a během dalších dvou vánočních svátků.

Na Klínovci zaplatí letos lyžaři za celodenní skipas 570 korun, například v areálu Bouřňák potom vydají 380 korun.