Lidé z Karvinska mohou jezdit do práce zdarma. Kraj nechce, aby za prací odcházeli do jiných regionů

Obyvatelé devíti obcí z Karvinska mohou za prací cestovat zdarma. Hejtmanství jim rozdá dopravní karty, takzvané ODISky pro cestování v integrovaném systému po celém kraji. Tímto krokem chce podpořit dojíždění zaměstnanců za prací, a zastavit odliv lidí z regionu. Už od roku 2017 tuto možnost mají obyvatelé Havířova, Karviné a Orlové a také lidé, kteří pracují ve zdejších zdravotnických zařízeních.

Cílem projektu Zaměstnanecká mobilita je zastavit vylidňování Havířova, Karviné a Orlové, nalákat do těchto měst novou pracovní sílu a udržet v regionu mladé lidi.

Projekt odstartoval před dvěma lety, ovšem jenom pro obyvatele těchto tří měst. „Za tu dobu jsme rozdali 209 ODISek. Lidé tak mohli ušetřit na cestování do práce i tisíce korun ročně,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Minimálně poloviční úvazek

Moravskoslezský kraj se teď rozhodl, že projekt rozšíří o dalších devět obcí. O ODIS kartu na rok zdarma mohou nově žádat také obyvatelé obcí Albrechtice, Horní Bludovice, Horní Suchá, Těrlicko, Dětmarovice, Petrovice u Karviné, Stonava, Doubrava a Petřvald.

Podle vedení kraje se podmínky pro získání výhody nemění; kartu mohou získat pouze ti, kdo jsou zaměstnaní na minimálně poloviční úvazek. 

Karta je určena pro absolventy středních, vyšších odborných a vysokých škol nejdéle do jednoho roku od ukončení studia. Získat ji mohou i lidé, kteří se do vybraných měst a obcí přistěhovali po 1. lednu 2019 a zdravotniční pracovníci, kteří v regionu pracují v některé z nemocnic. Kromě zdravotníků musí mít všichni v regionu trvalé bydliště. 

Snad i tento krok dokáže pomoci dotčeným městům opustit poslední příčky v hodnocení kvality života, které v minulých dnech vyvolalo poměrně značné rozhořčení.
Jakub Unucka
náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje

Od začátku letošního roku si o kartu Integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje požádalo více než osmdesát lidí. Největší zájem je právě v Karviné, kde už vydali třicet karet. O výhodu žádají hlavně absolventi a cizinci, kteří v regionu pracují a mají trvalý pobyt.