Lánský zámek povede Iveta Krupičková, léta řídila zámek v Děčíně

Lánskému zámku bude od října šéfovat Iveta Krupičková. Někdejší ředitelka zámku v Děčíně vystřídá Kateřinu Rydlovou. Ta z vedení lánského zámku odchází na vlastní žádost po několika měsících ve funkci.

Do čela odboru, který má na starost správu lánského zámku a patří pod Správu Pražského hradu, se postaví již třetí člověk za rok. Loni na podzim skončila Michaela Javůrková, kterou nahradila Kateřina Rydlová. Rydlovou nyní střídá Iveta Krupičková. „Ano, nastupuji v Lánech od října,“ uvedla Krupičková. 

Zatímco Rydlová končí na vlastní žádost, její předchůdkyně byla odvolána. Prezidentská kancelář jí později přičetla odpovědnost za chybějící lahve ve skladu alkoholu na zámku a podala trestní oznámení. Sama Javůrková se k tvrzení Hradu nevyjádřila s tím, že počká, jak rozhodnou příslušné orgány. 

Iveta Krupičková má za sebou již zkušenost s vedením zámku. Mezi lety 2008 a 2019 byla ředitelkou děčínského zámku. Před čtyřmi lety ji odvolala městská rada kvůli údajným nedostatkům v hospodaření. To však následně vyvrátil audit a vedení města se Krupičkové omluvilo. Krupičková po svém tehdejším odvolání řekla, že nezaznamenala zásadní výtky ke své práci. Proti jejímu odvolání vznikla petiční výzva, kterou podepsaly tři tisíce lidí.

Barokní lánský zámek je venkovským sídlem prezidenta republiky. Československý stát jej zakoupil pro reprezentační účely hlavy státu v roce 1921. S oblibou jej využíval zejména první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který na zámku pobýval i po své rezignaci v roce 1935. Minulý prezident Miloš Zeman v Lánech činil i klíčové ústavní kroky. Na podzim 2021 na zámku jmenoval premiéra Petra Fialu (ODS) a následně celou jeho vládu. Od letošního jara je zámek částečně přístupný veřejnosti.