Labská bouda v Krkonoších bude kvůli opravám až do jara uzavřená

Hřebenový Hotel Labská bouda u Špindlerova Mlýna v Krkonoších bude až do konce dubna příštího roku kompletně uzavřen. Nebude tak fungovat ani restaurace, informovala o tom spolumajitelka objektu Klára Sovová. Podle ní s tím musí počítat turisté a lyžaři, kteří vyrazí do této oblasti na hřebenové túry.

„Hotel Labská bouda je od 1. listopadu do 30. dubna uzavřen. Důvodů je více, rekonstrukce topení a také nedostatek personálu. Turisté by s tím měli při plánování túr počítat,“ řekla Sovová.

Železobetonový kolos v nadmořské výšce 1340 metrů u Labské louky prochází v posledních letech postupnou rekonstrukcí. Minulou zimní sezonu byla situace podobná. Několik turistů, kteří s tím nepočítali, tam mělo komplikace. Byli podchlazení a měli problém se bezpečně dostat dolů. Zasahovala i horská služba.

„Velmi se omlouváme, ale tuto zimu nejsme opravdu schopni zabezpečit provoz. V krajním případě jsme schopni pomoci, ale lidé by na to neměli rozhodně spoléhat,“ dodala Sovová.

Labská bouda, která byla postavena na přelomu šedesátých a sedmdesátých let, leží severozápadně od Špindlerova Mlýna. V zimě je tradičně oblíbenou zastávkou běžkařů a skialpinistů. 

Požár Lysečinské boudy

Mimo provoz je v současnosti také Lysečinská bouda ve východní části Krkonoš. Objekt totiž ve čtvrtek zachvátil požár, při kterém byli zraněni dva lidé.

Oheň poničil vybavení kotelny, elektroinstalační a vodovodní rozvody, kouř poškodil malby a omítky hlavní budovy. Škoda činí asi 600 tisíc korun.