Kvůli zatopení obce Brodek u Přerova podal státní zástupce obžalobu

Případ záplav v Brodku u Přerova z října 2020 míří k soudu. Státní zástupce obžaloval jednu fyzickou a jednu právnickou osobu z obecného ohrožení z nedbalosti. ČT to řekl státní zástupce David Pivoda. V den povodně zůstalo stavidlo na jezu uzavřené a rozvodněná Olešnice zaplavila sedmdesát nemovitostí a způsobila škodu téměř čtrnáct milionů korun. V případě prokázání viny hrozí pachatelům peněžitý trest nebo až osm let vězení.

„V případě zatopení obce Brodek u Přerova jsem podal k Okresnímu soudu v Přerově obžalobu na jednu právnickou a jednu fyzickou osobu, v obou případech pro přečin obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedl Pivoda. Trestní sazba se pohybuje od dvou do osmi let vězení, může být peněžitý trest.

Voda z Olešnice zatopila domy v Brodku u Přerova, ve kterém žije zhruba devatenáct set lidí, 14. října 2020. Policisté vzápětí po záplavách začali prověřovat, zda někdo nezanedbal povinnosti vyplývající z provozního řádu stavidla na jezu u mlýna Kaláb na Olešnici.

Při vydatných deštích zůstalo podle policistů v osudný den stavidlo uzavřené, což způsobilo, že se voda vylila z koryta říčky a zatopila okolní pole, některé ulice a železniční podjezd.

Sedmdesát poškozených domů

Případ se řešil dlouho, kriminalisté museli zmapovat výši škody velkého množství poškozených a shromáždit jejich výpovědi. Čekali také na závěry znaleckých posudků z několika oborů, včetně oboru vodního hospodářství. Posudky mapující škody vycházely ze zjištění soudních znalců, kteří je na místě u postižených majitelů sedmi desítek nemovitostí podrobně zjišťovali předloni na podzim.

Kriminalisté vyšetřování ukončili v polovině května, návrh na obžalobu podali začátkem června. Případem se teď bude zabývat Okresní soud v Přerově, termín jednání zatím nebyl stanoven.