Kramářova vila se na svátky otevřela návštěvníkům, přístupné jsou interiéry i zahrada

Obyvatelé a návštěvníci Prahy mohou během středečního svátečního dne navštívit Kramářovu vilu v Letenských sadech. Interiéry rezidence českých premiérů i zahrada s výjimečným výhledem na Vltavu a pražské panorama budou veřejnosti přístupné i ve čtvrtek, kdy je také volný den. Budova na staré baště v současnosti slouží k reprezentačním účelům a setkání premiéra převážně se zahraničními státníky. Jméno získala po předsedovi první československé vlády Karlu Kramářovi, který si ji nechal postavit na začátku minulého století.

Na komentované prohlídky vily mohou lidé po oba dny od 09:00, poslední skupina s průvodcem vyjde vždy v 16:00, uvedl úřad vlády.

Zájemci si prohlédnou mimo jiné jídelnu zdobenou byzantskými motivy, Zlatý salonek, pracovnu Karla Kramáře, kulečníkový sál i zahradu. Návštěvníci se dozvědí o interiéru a uměleckých předmětech umístěných ve vile nebo o historii a současném využití budovy.

Vila už byla tento rok otevřena dvakrát v květnu a jednou v červnu. Další příležitost k prohlídce Kramářovy vily bude mít veřejnost 17. listopadu.

Architektonicky obtížně zařaditelná vila

Kramářova vila je z architektonického hlediska obtížně zařaditelná, neboť novobarokní sloh doplňují typické secesní prvky. Přesto je považována za jednu z výrazných staveb pražské vilové architektury. Kramářova ruská manželka Naděžda vtiskla interiérům znaky východní aristokracie a orientální architektury.

Za první republiky se vile nedaleko Pražského hradu říkalo vzdorohrad – kvůli napjatým vztahům Kramáře a prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Úřad vlády několikrát do roka otevírá své jindy nepřístupné historické budovy – Hrzánský a Lichtenštejnský palác, Kramářovu vilu i Strakovu akademii. Od května do poloviny října je každou sobotu otevřena zrekonstruovaná zahrada u sídla vlády. Vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí je nově od července do září otevřena pro veřejnost šest dní v týdnu a není už třeba se předem registrovat.