Konec protipovodňové ražby – úleva pro stavaře i jablonecké občany

Jablonec nad Nisou - V Jablonci nad Nisou končí ražba protipovodňové štoly, která by měla snížit riziko záplav na Lužické a Bílé Nise. Kvůli části, kterou buduje Povodí Labe, se sešly desítky stížností. Práce budou ještě pokračovat betonáží, to hlavní je už ale hotovo, řekl ředitel jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslav Jaroušek. Nejhorší tak mají město i jeho obyvatelé za sebou, další práce už by měly být výrazně klidnější. Ražba ale údajně poškodila několik památkově chráněných staveb.

Konsorcium firem Metrostav a Syner dokončilo hloubení štoly o více než třímetrovém průměru přesně rok poté, co převzalo staveniště. Za tu dobu se uskutečnily stovky odstřelů. Právě na hluk, prach a hlavně otřesy při odstřelech si často lidé na trase stavby stěžovali. Na radnici zatím doputovalo takových stížností 78. Na řadě domů se objevily praskliny, někde se ze studní ztratila voda. Nezávislý posudek, který město nechalo zpracovat, ale přímý vliv ražby neprokázal. 

„Když jsme přebírali roli komunikátora mezi zhotovitelem a občany, určitě jsme nevěděli, co to všechno přinese, stejně jako lidé nevěděli, co hloubení štoly řízenými odpaly znamená. Jsem rád, že máme tu nejtěžší práci za sebou, a pevně věřím, že i stížnosti, které ještě dobíhají mezi zhotovitelem a občany, budou vyřízeny tak, aby lidé byli spokojeni,“ řekl primátor Petr Beitl (ODS). I přes problémy, které náročnou stavbu provázely, je přesvědčen o tom, že je to dílo strategické. „Je to dílo, které bude chránit naše děti, vnuky i pravnuky. Bude tady staletí ochraňovat naše občany,“ dodal. 

Projekt protipovodňové ochrany v Jablonci má snížit riziko záplav na Lužické a Bílé Nise a ochránit majetek za více než miliardu. Projekt za bezmála 440 milionů korun ochrání nejen Jablonec. „Velký význam má pro celý tok Nisy až po jeho ústí, před stoletou vodou ochrání i Vratislavice nebo Liberec,“ poznamenal Jaroušek. Vodní tok pod jabloneckou přehradou má podle Jarouška nedostatečnou kapacitu. Zachytí pouhé dva krychlové metry vody, štola dovede odvést až 30 metrů krychlových za sekundu.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)