O obřích větrnících rozhodnou obyvatelé Rožmberku v referendu, obce v okolí jsou proti

Události v regionech: Referendum o větrnících (zdroj: ČT24)

Rožmberk nad Vltavou uspořádá referendum o výstavbě tří větrníků, tedy větrných elektráren, které by se tyčily na okolních kopcích, rozhodli zastupitelé. Obyvatelé by o tom měli hlasovat nejpozději 1. března příštího roku. A v potaz budou brát ještě jednu věc. Větrníky, které chce vystavět německá firma Meridian, by byly vůbec největší v celém Česku.

Výška elektráren má být až 250 metrů. Obavy o změnu krajinného rázu mají stejně jako kastelánka hradu Rožmberk i někteří místní obyvatelé. „Zakládali jsme tady rodinu s tím, že tu budou vyrůstat naše děti a vnoučata v téhle krásné přírodě. A tímto mi to vlastně úplně pozbývá smyslu,“ řekla Jarmila Adámková.

Německá firma Meridian nabízí obci kompenzace, předběžně 45 milionů korun v průběhu dvaceti let. „S naším rozpočtem patnáct až šestnáct milionů je ta nabídka velmi zajímavá,“ poznamenal k tomu starosta Bohuslav Čtveráček (nestr.).

Referendum je podle něj nejlepší možnost, jak zjistit, co si o projektu lidé myslí. Nevýhodou je, že se v něm mohou vyjádřit jen obyvatelé dané obce. „Probíhá diskuse v Rožmberku, vyvrcholí referendem, kde lidi ano/ne odpoví, ale máme tady občany z Vyššího Brodu, z Větrné, z Malšína,“ upozornil starosta.

A ti hlasovat nemohou. Přitom právě z Malšína by místní měli větrníky na očích nejvíc. Jejich výstavbu na vlastním katastru už jednou zastupitelé odmítli.