Japonci vybírali 30 nejkrásnějších měst Evropy – zařadili tam i Mariánské Lázně

Mezi 30 nejkrásnějších měst Evropy zařadila Mariánské Lázně Japonská turistická agentura. Na seznamu, který zveřejnil britský deník The Telegraph, jsou západočeské lázně jediným českým zástupcem, vedle nich se v žebříčku objevil třeba slovenský Vlkolínec, chorvatský Rovinj nebo maďarská Šoproň.

Žebříček sestavilo více než 300 japonských cestovních kanceláří. „Pro Mariánské Lázně je to nejlepší zpráva za poslední dobu a určitě to turismu pomůže. Mohli by si to uvědomit i čeští občané a do Mariánských Lázní by se mohli přijet podívat,“ láká místostarosta města Vojtěch Franta (Piráti). 

Mluvčí CzechTourismu Martina Fišerová pak dodává, že Mariánské Lázně patří mezi špičku českých měst, jako je Praha nebo Český Krumlov. 

Deník Telegraph charakterizuje Mariánské Lázně jako město, kam přicházeli známí skladatelé, znavení intelektuálové a blazeovaní aristokraté, aby si vychutnali regenerační kúry i bohatý společenský život. 

Ve městě každý rok přenocuje přes 200 tisíc turistů (zdroj: ČT24)

„Mariánské Lázně navštívili v historii slavní panovníci, spisovatelé i skladatelé,“ dodává kurátorka městského muzea Martina Prchalová. V roce 1904 se tu setkali i anglický král Edward VII. a rakouský císař Franz Josef I. Lázně si oblíbil i herec Miroslav Horníček, který sem jezdil každý rok až do konce svého života. 

Dny zde trávil i polsko-francouzský komponista Fryderyk Chopin, což každoročně připomíná i hudební festival. Německý spisovatel Johann Wolfgang von Goethe v lázních, již jako starý muž, prožil poslední lásku svého života s Ulrikou von Levetzow a další titán německé literatury, Günter Grass, v mariánskolázeňském lazaretu přečkal coby příslušník SS konec druhé větové války.

Počet návštěvníků loni klesl, stoupl ale počet Čechů

Mariánské lázně loni celkově navštívilo méně hostů než v předchozích letech. Nejvíce klesal počet návštěvníků z Ruska, Izraele, Číny a Rakouska, naopak největší nárůst zaznamenaly lázně překvapivě u hostů z Tchaj-wanu. Stoupl také počet návštěvníků z České republiky.  

„V porovnání s rokem 2014 došlo v loňském roce k poklesu celkového počtu hostů o tři procenta. Počet přenocování však zůstal téměř na stejných hodnotách jako v roce 2014 a průměrná délka pobytu se mírně zvýšila o necelá tři procenta na 5,3 dne. Celkem v Mariánských Lázních v roce 2015 přenocovalo 235 857 osob, z toho  70 265 českých hostů, což je téměř 30 procent z celkového počtu hostů. Počet českých hostů vzrostl meziročně o téměř 11 procent, v lázeňských zařízeních dokonce o 13 procent,“ uvedl Ondřej Hampl z firmy ACCEDO na základě předběžných údajů Českého statistického úřadu.