I po měsíci se před Národním muzeem stojí fronty. Lidé často čekají až několik hodin

Historickou budovu Národního muzea v Praze si za necelý měsíc, kdy je otevřená, prohlédlo už několik desítek tisíc návštěvníků. Zájem je stále velký, lidé mohou stát ve frontě i několik hodin. ČT to potvrdila mluvčí Národního muzea Kristina Kvapilová. Podle ní většinou lidé čekají hodinu až dvě, největší nápor je dopoledne.

Největší zájem zaznamenalo muzeum v den otevření 28. října, kdy ho navštívilo více než sedm tisíc lidí. „Teď se to pohybuje v řádu několika tisíc lidí denně, přísun návštěvníků je konstantní, fronty jsou víceméně stejné,“ uvedla mluvčí Kvapilová. Jakou dobu budou lidé venku čekat, záleží na délce návštěvy předchozích návštěvníků. „Prohlídka není časově omezená, takže tolik lidí, kolik z muzea odejde, se pak pustí dovnitř,“ dodala.

Kvůli velkému zájmu má muzeum otevřeno každý den, o Vánocích otevírací dobu ještě prodlouží. Komentované prohlídky pro školy jsou do konce roku už obsazené. Podle tiskové mluvčí se největšímu zájmu těší tradiční reprezentační prostory.

„O výstavy je samozřejmě velký zájem, ale většinou se lidé těší na místa, která jsou pro muzeum typická, a chtějí vidět, jak po opravě vypadají,“ sdělila ČT. Největším lákadlem je tedy pantheon, foyer a známé schodiště. Podle Kvapilové do muzea přitahuje hodně turistů také nová fasáda, díky které je historická budova znovu výrazným prvkem Václavského náměstí.

Největší opravy od otevření

Národní muzeum se pro veřejnost uzavřelo už v roce 2011. Tehdy začala vůbec první generální rekonstrukce muzea od jeho otevření v roce 1891. Patřila k nejrozsáhlejším svého druhu a přišla na 1,8 miliardy korun. Zatím je budova otevřená jen zčásti, její další prostory budou postupně otevírány během příštích dvou let. Zmizely z ní všechny depozitáře a kanceláře, celá plocha bude tedy určená návštěvníkům.

Slavnostní otevření historické budovy Národního muzea se konalo u příležitosti oslav stého výročí vzniku Československa. Provoz muzea zahájily dvě výstavy. Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava mapuje hlavní okamžiky 20. století v samostatném státě i konkrétní osudy obyčejných Čechů a Slováků.

Výstava 2 x 100 pak představuje ty nejvzácnější a nejzajímavější předměty muzea a připomíná 200 let od jeho založení. Na stálé expozice, včetně těch přírodovědných s oblíbenou kostrou velryby, si návštěvníci musí počkat do příštího podzimu.