Hory zažívají nápor turistů. Chodí mimo vyznačené trasy a ruší zvěř

Kvůli omezeným možnostem trávení volného času zažívají tuzemské hory už několik týdnů vysoký zájem turistů. Ti ale často nedodržují pravidla, parkují na zakázaných místech nebo například nechodí po vyznačených trasách a vydávají se do lesů, kde ruší zvěř. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) neukázněným turistům rozdali už stovky pokut. V Jeseníkách musela agentura posílit strážní službu.

Podle pracovníků Agentury ochrany přírody a krajiny vědomě porušují zákazy vstupu mimo trasy nejčastěji  skialpinisté a snowboardisté, kteří navíc nerespektují ani doporučení horské služby.

„Svou jízdou v zakázaných oblastech hranami lyží poničí množství odrůstajících mladých stromků a ruší chráněné druhy živočichů ve velmi náročném zimním období,“ postěžoval si vedoucí Správy CHKO Jeseníky Petr Šaj.

Vyrušení zvěř vysiluje

Na rušení lesní zvěře si stěžují i myslivci v Beskydech. Turisté často schází z vyznačených tras a zkracují si cestu lesem. „Zvěř je ve stresu, protože ví, kde ty turistické trasy jsou, a dokáže je v klidu překonat, ale pokud člověk vleze tam, kde odpočívá, a zvedne ji, dostává v tomto počasí zvěř zabrat,“ řekl myslivec z Krásné Ivo Vinklárek.

Dalším velkým problémem jsou podle místních myslivců volně pobíhající psi. „Když jim sdělíte, že mají mít psa na vodítku, tak se na vás ještě oboří,“ posteskl si myslivec z Morávky Jindřich Španihel. Kvůli špatně parkujícím autům se myslivci nemohou dostat ke krmelcům.

Ochranáři se snaží lidem domlouvat

Ochranáři se podle Petra Šaje snaží většinu přestupků vyřešit na místě domluvou, mohou však udělit blokové pokuty až do výše 10 000 korun. Většinou jde o tisícikorunové částky. Ochranáři apelují na pěší, skialpinisty, běžkaře, snowboardisty a další návštěvníky, aby respektovali celoroční zákaz vstupu mimo značené trasy v národních přírodních rezervacích, jako je široká oblast Pradědu, Šerák – Keprník, Králický Sněžník, Rejvíz a Skřítek.

„Při dodržení tohoto pravidla se turisté vyhnou i nebezpečným lavinovým katastrům,“ uvedl Šaj. Dodal, že v nejexponovanějších oblastech bude nadále posílena strážní služba, včetně kombinovaných hlídek s policií. „V Jeseníkách je velké množství značených tras, lesních cest mimo rezervace i aktuálně nevyužívaných sjezdovek, kde lze vyrazit na skialpové túry,“ uzavřel vedoucí Správy CHKO Jeseníky.