Hněvotín odmítá změnit pole na průmyslovou oblast. Žaluje Olomoucký kraj

Obec Hněvotín na Olomoucku žaluje Olomoucký kraj. Důvodem je souhlas krajských zastupitelů se záměrem soukromého investora postavit na 44 hektarech půdy biomedicínské centrum. Občané Hněvotína se záměrem investora nesouhlasí a proti jsou i zemědělci, podle kterých je půda na místě uvažované stavby v nejvyšší kvalitě.

(Pozemky, na kterých má v budoucnu stát takzvané biomedicínské centrum.)

Obec se obává změny rázu krajiny i ohrožení spodní vody

Aktualizaci zásad územního rozvoje Olomouckého kraje schválili zastupitelé na konci září tohoto roku. Zábor úrodné půdy se týká více než čtyřiceti hektarů pozemků mezi Hněvotínem a Olomoucí, kde by mělo v budoucnu vzniknout biomedicínské centrum.

Starosta Hněvotína Jaroslav Dvořák (nestr.) s plánovanou výstavbou dlouhodobě nesouhlasí. Tvrdí, že výrobní haly by v případu realizace stály zhruba dvě stě metrů od prvních obytných domů. Obává se také, že zastavění takto velké plochy by ohrozilo zdroje pitné vody v obci, protože z tohoto území proudí spodní voda do vesnice a zásobuje místní studny.

Úředníci ale krajským zastupitelům doporučili námitky zamítnout, jelikož krajský úřad je vázán loňskou dohodou ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva životního prostředí ohledně této strategické plochy, která připouští zábor až 44 hektarů půdy.

Veřejný zájem nebo pomocná ruka investorovi?

Postoj zastupitelů v září zkritizoval také opoziční zastupitel Marian Jurečka (Koalice pro Olomoucký kraj). Zmínil, že zákon dovoluje přeměnu kvalitní zemědělské půdy na průmyslovou oblast pouze za podmínky, že veřejný zájem převyšuje nad ochranou zemědělského půdního fondu. V tomto případě však podle něj jde o zájem vyjít vstříc investorům.

Jurečka proti záboru úrodné půdy mezi Olomoucí a Hněvotínem bojoval už v minulosti, když proti záměru investorů spustil petici. Řekl, že investoři mohli pro stavbu využít i jiné plochy v Olomouckém kraji, které nemají tak kvalitní půdu.