Poslanec Jurečka je proti záboru půdy u Olomouce. Spustil petici, kterou už podepsaly stovky lidí

Proti chystanému záboru kvalitní zemědělské půdy v okolí Hněvotína u Olomouce zorganizoval poslanec a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) petici. Plánovaná přeměna zhruba 44 hektarů úrodné půdy na plochu pro biomedicínské centrum a případnou průmyslovou zónu nemá podle něj oporu v zákoně, protože není ve veřejném zájmu.

Petice má podle Jurečky apelovat na krajské zastupitelstvo, aby neschválilo chystanou změnu zásad územního rozvoje, která by dovolila zábor jedné z nejúrodnějších půd u Hněvotína. 

Olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) podotkl, že zásady územního rozvoje krajské zastupitelstvo letos už neprojedná. „Vím, že ten projekt, který je v tom plánu, tak ten je pro zdravotnické centrum. Je to jeden z těch typů projektů, které podporujeme,“ uvedl Okleštěk.

Řekl, že projektu už dříve vyjádřilo podporu také město Olomouc, Univerzita Palackého i Fakultní nemocnice Olomouc. „Kraj se k té podpoře přidal,“ uvedl Okleštěk, podle nějž projekt vznikl za předchozích vedení kraje.

Jurečka: Záměr je v rozporu se zákonem i zdravým rozumem

Jurečka upozornil, že zákon dovoluje úředně přeměnit kvalitní půdu na průmyslovou oblast pouze za podmínky, že veřejný zájem výrazně převažuje nad ochranou zemědělského půdního fondu. K záměru u Hněvotína ministerstvo životního prostředí podle Jurečky dvakrát poskytlo negativní stanovisko.

„Jsem přesvědčen, že takový záměr je nejen v rozporu se zákonem, ale se zdravým rozumem a skutečnou potřebností takové plochy pro snížení nezaměstnanosti v Olomouckém kraji. Pokud se tato plocha odůvodňuje biomedicínským centrem, pak si dovolím připomenout, že podobné pracoviště v Praze má výměru pouze 2,6 hektaru,“ dodal Jurečka.

Podle senátora Lumíra Kantora (KDU-ČSL) se o biomedicínském centru v Olomouci hovoří už delší dobu. „Ale ne na tomto místě (u Hněvotína),“ upozornil Kantor.

Hněvotín zábor půdy nechce

Hněvotín se záborem další zemědělské půdy ve svém sousedství nesouhlasí. „Máme první domy od (průmyslové) zástavby zhruba jeden kilometr. Nyní by se patnáct metrů vysoké budovy přiblížily na půl kilometru k vesnici. Nechceme se stát součástí průmyslové zóny,“ řekl starosta Hněvotína Jaroslav Dvořák (ZA DALŠÍ ROZVOJ OBCE-SNK).

Odmítavé stanovisko k záboru půdy podle Dvořáka zaujalo hněvotínské zastupitelstvo a obecní úřad poslal stížnost zastupitelům Olomouckého kraje i hejtmanovi Ladislavu Oklešťkovi (ANO). „Čekáme, jak se zachová zastupitelstvo Olomouckého kraje,“ podotkl Dvořák, podle kterého je obec připravena bránit se případně záboru zemědělské půdy i soudní cestou.

Jsem přesvědčen, že zde nejde o ochranu veřejného zájmu, ale spíše to poukazuje na nějaký konkrétní osobní zájem. Pokud by mělo jít skutečně o veřejný zájem, pak by bylo vzato v potaz, že na území Olomouckého kraje je nevyužitá lokalita průmyslové zóny Bochoř o výměře 535 hektarů.
Marián Jurečka
poslanec a bývalý ministr zemědělství

Podle Jurečky se investor snaží svůj záměr prosadit prostřednictvím změny zásad územního rozvoje Olomouckého kraje. „Následně ze zákona je potom obec bohužel povinna to, co je v tomto dokumentu schváleno, překlopit do svého územního plánu,“ podotkl Jurečka, který petiční stánek umístí na rušná místa, jako je například olomoucké nádraží.