O víkendu kvůli výluce nejede část linky C pražského metra

Mezi stanicemi Hlavní nádraží a Vltavská na lince C pražského metra je o víkendu přerušen provoz. Důvodem je pokračující rekonstrukce stropní desky a vestibulu stanice Florenc. Cestující mohou místo metra v době výluky využít tramvaje s označením XC a tramvajovou linku 36.

Výluka metra začíná se zahájením provozu zhruba v 04:30 a skončí o půlnoci z neděle na pondělí.

Dopravní podnik uzavřel stanici Florenc kvůli opravě letos už několikrát a další víkendové výluky ještě budou následovat, celkem jich z uvedeného důvodu naplánoval v úseku Hlavní nádraží a Vltavská 26. Práce ve stanici Florenc mají skončit na podzim 2026.

Podnik kvůli tomu před časem obnovil tramvajovou zastávku Hlavní nádraží v Opletalově ulici, odkud bude právě v době výluk metra vyjíždět náhradní tramvajová linka XC. Jezdit bude k Masarykovu nádraží, dále k Bílé labuti a přes Vltavskou k Výstavišti a zpět.

Vedle toho mohou lidé využít tramvaj číslo 36, která pojede ze Zvonařky na Vinohradech přes Karlovo a Václavské náměstí, Těšnov a dále na Vltavskou a následně přes Výstaviště a Nádraží Holešovice dojede na Sídliště Ďáblice.

Stanice Florenc byla pod tehdejším názvem Sokolovská zprovozněna v roce 1974. Tamní monolitická stropní deska má rozlohu asi čtyři tisíce metrů čtverečních a rozkládá se pod křižovatkou ulic Křižíkova a Ke Štvanici. Nosníky a samotnou desku je nutné vyměnit kvůli korozi. Náklady na rekonstrukci stanice jsou podle dřívějšího vyjádření dopravního podniku 1,79 miliardy korun.