Hasiči zlikvidovali požár autovraků v Kladně, objekt předali majiteli

Hasičům se podařilo definitivně zlikvidovat požár autovraků v kladenské části Dubí, který vypukl ve čtvrtek před polednem. Plameny měli pod kontrolou od čtvrtečního večera, v pátek dohašovali ohniska a rozebírali ohořelé vraky. Požářiště předali majiteli, který si zajistí takzvanou dohlídku. Příčinu vyšetřovatelé zjišťují, zatím vyloučili úmyslné zapálení. Škoda je podle předběžného odhadu deset milionů korun. Dva dobrovolní hasiči se při zásahu zranili.

Požár v ulici U Borovin v areálu společnosti Kovošrot Group byl hlášen ve čtvrtek před dvanáctou hodinou. Oheň zachvátil velkou hromadu autovraků naskládaných na ploše asi osmdesát krát dvacet metrů do výšky deseti metrů.

S plameny bojovalo přes sto dvacet hasičů, dva dobrovolní se při zásahu zranili. Jeden si pohmoždil koleno, druhý kolaboval z přehřátí organismu. Záchranáři oba převezli na vyšetření do kladenské nemocnice. První hasič skončil v domácím léčení, druhý se po ošetření vrátil na místo zásahu.

Zákaz větrání nebyl vydán

Kouř byl ve čtvrtek vidět nejméně v okolí deseti kilometrů od Kladna. Požár není v obytné zástavbě. Podle Kerekové nebyla pro obyvatele Kladna vyhlášena žádná zvláštní opatření. Na místo přijela chemická laboratoř, která měřila množství škodlivin v ovzduší, a to nejen u požáru, ale i v okruhu několika kilometrů. Zákaz větrání vydán nebyl, limity nebezpečných látek nebyly překročeny.

Chemici nikde nenaměřili zdraví škodlivé hodnoty, podle hasičů k tomu přispělo i příznivé počasí, protože foukal jen slabý vítr a dým z požářiště stoupal vzhůru. Místním bylo doporučeno omezit větrání, a to i přesto, že žádné nebezpečí nehrozilo.