Hasiči už dostali požár litvínovské chemičky Unipetrol pod kontrolu

Požár v litvínovské chemičce Unipetrol (zdroj: iReporter, Radek Očenášek) (zdroj: ČT24)

Po pěti hodinách se hasičům podařilo dostat pod kontrolu plameny, které od rána šlehají v litvínovském areálu chemičky Unipetrol. Za požárem stojí výpadek chlazení, který způsobil explozi zásobníku s chemikáliemi. Akcie firmy se kvůli havárii propadly o šest procent.

Chemička není cukrárna. Vždycky musí být člověk nervózní, když se něco takového objeví. Hasiči ale odvedli výbornou práci. Hlavní sdělení je, že není tady akutní ohrožení zdraví nebo životů lidí.
Richard Brabec

Havárie se stala ráno v chemických závodech v Záluží u Mostu. Podle mosteckého magistrátu došlo ke dvěma lokálním explozím na etylenové jednotce, hasiči hovoří o tom, že se v zásobníku vzňal propylen. To potvrdila i starostka Litvínova Kamila Bláhová: „V 8:28 došlo k výpadku chladicího okruhu propylenu, poté k výbuchu zařízení.“ 

Následoval požár, u kterého od rána zasahovalo sedm jednotek, do Záluží ale ještě dopoledne zamířili hasiči z celého kraje. Hrozila totiž další exploze. Podle mostecké policejní mluvčí se v chemičce našla další ohniska požáru, jedno z nich u pyrolýzní pece. Z areálu chemičky stoupal sloup hustého tmavého dýmu, místy se objevoval oheň. Policie přesto kvůli hrozbě výbuchu vyklidila areál v Záluží i okolí chemičky, a to v okruhu jednoho kilometru. Celkem se muselo evakuovat přes tisíc lidí.

Primátor Mostu Jan Paparega po obědě informoval, že požár mají hasiči pod kontrolou a totéž potvrdil i mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda. Látky ale podle něj musí vyhořet, to potrvá zhruba 24 hodin. Hasiči momentálně chladí ohnisko proudy vody, lidé i technika v areálu závodů zůstávají.

„Veškerá petrochemická výroba v Litvínově byla z preventivních důvodů odstavena. Byli evakuováni skoro všichni zaměstnanci, na místě zůstali pouze lidé, jejichž přítomnost je nutná k odstavení jednotek,“ dodal Duda. Pravděpodobně již ve čtvrtek firma aspoň rámcově vyčíslí dopady odstavení výroby podniku.

Samozřejmě nejde o běžný požár, je to požár ve velkém chemickém závodě. Z toho důvodu se přijímají maximální bezpečnostní opatření, hasiči jsou posilováni o jednotky z celého kraje a je snaha dostat požár pod kontrolu. Základní je, že nedošlo k žádnému úmrtí ani zranění.
Oldřich Bubeníček
hejtman Ústeckého kraje

Několik hasičů zkolabovalo

Záchranná služba potvrdila jedno zranění, lékaři ošetřili čtyři hasiče po celkovém kolapsu; bezpečnostní inženýr z ostravské báňské univerzity Pavel Daňhelka v této souvislosti uvedl, že unikající plyny - propylen a žejmě i etylen - sice nejsou toxické, ale při větší koncetraci mohou způsobovat malátnost a mdloby. Venkovní teploty navíc šplhají nad pětatřicet stupňů.

„Ošetřovali jsme také řidiče kamionu ze stáčírny benzinu, který zřejmě tlakovou vlnou při výbuchu utrpěl poranění ucha,“ uvedl mluvčí ústecké záchranné služby Petr Bureš. Vedení firmy odmítlo dřívější informaci záchranářů, že se pohřešuje jedna z laborantek.

Na místě je také státní i městská policie, která uzavřela v obou směrech silnici 1/27. Zastavený je i tramvajový provoz mezi Mostem a Litvínovem. Mluvčí krajských policistů Ludmila Světláková uvádí, že se stav nezmění po celou dobu kontrolovaného vyhořívání chemických látek.

V Jiřetíně padaly mastné saze, radnice radí nevětrat

V okolí Litvínova probíhá měření znečištění ovzduší speciálním měřicím vozem IZS. První výsledky nevykazují výskyt škodlivých látek; tím se jen potvrzuje dopolední prohlášení mostecké radnice, že neunikly žádné exhalace, a havárie tak neznamená pro občany žijící v okolí chemičky zdravotní riziko.

„Látky, které unikly do ovzduší, nejsou jedovaté, ale nějakým způsobem škodlivé jsou,“ potvrzuje litvínovská starostka Bláhová. „V místech zasažených kouřovou vlečkou se doporučuje omezit větrání, zavřít okna a nevycházet.“

Obyvatelé nedalekého Horního Jiřetína si ale stěžují na spad velkých mastných sazí, které bezprostředně po výbuchu přinesl kouřový závoj ustupující ke Krušným horám. Citelný byl i otřes způsobený explozí a zápach požáru, který podle svědků připomínal pach pálené umělé hmoty.

Jiřetínská radnice si potom stěžuje i na nedostatek informací o dění v Unipetrolu. „Od rána jsme nedostali žádnou oficiální informaci. Jediná zpráva byla přeposlaná z města Litvínov starostům okolních obcí a nic neříkající zpráva od hasičů,“ prohlásil starosta Vladimír Buřt.

Unipetrolu kvůli požáru padají akcie

  • zaměřuje se na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu
  • od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě
  • v letošním prvním pololetí vykázal Unipetrol čistý zisk 5,27 miliardy Kč

Na požár v Unipetrolu okamžitě zareagovaly i finanční trhy. Akcionáři se obávají, že se případné zastavení chemičky odrazí na zisku společnosti. Akcie Unipetrolu se tak propadly o více než šest procent a dostaly se tak na nejnižší hodnotu za poslední tři týdny. V poledne se obchodovaly za 176,15 korun.

„Vždy je potřeba zhodnotit možný dopad na hospodaření, toto vypadá podle mě dost vážně, je to skoro na prodej akcií,“ uvádí makléř a expert na Unipetrol z J&T Banky Michal Semotan.