Hasiči podali trestní oznámení na Poličské strojírny. Zlobí se, že nevěděli, co vybuchlo

Poličské strojírny, jimž v únoru explodoval sklad s municí, čelí trestnímu oznámení. Podali je hasiči, kteří si stěžují, že jim strojírny neposkytly správné informace o situaci. Firma odmítá, že by chybovala.

Podle dřívějších vyjádření pardubického hejtmanství měli hasiči a záchranáři problém dostat se k místu, kde ve druhé polovině února vybuchl sklad. Vrátný neměl o mimořádné události v areálu a o místě požáru informace, záchranné složky tak musely čekat u vjezdu do strojíren, nevěděly, co přesně se stalo a jaké nebezpečí hrozí.

Ředitel Poličských strojíren Petr Němec ovšem popřel, že by společnost něco zanedbala. Krajští hasiči se k trestnímu oznámení nechtějí vyjadřovat. Podle náměstka ředitele krajského hasičského sboru Aleše Černohorského byly při zásahu v Poličských strojírnách poničeny dva vozy profesionálních hasičů, škoda dosáhla několika milionů korun. Kromě toho byl poškozen jeden vůz dobrovolných hasičů a vozy záchranné služby. Několik hasičů také utrpělo zranění.

Policie nyní vyšetří, co se dělo 23. února na vrátnici Poličských strojíren a jak firma komunikovala s hasiči. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro obecné ohrožení z nedbalosti za nesprávné informace při výbuchu a požáru v Poličských strojírnách,“ uvedla policejní mluvčí Hana Kaizarová.

Ve strojírnách vybuchla podle Českého báňského úřadu trhavina TNT, která byla součástí munice určené k likvidaci. Výbuch nastal při lisování takzvaných počinových náloží, výbuch a následný požár způsobil další exploze uskladněného materiálu. Sklad vybuchl a začal hořet, devatenáct lidí tehdy utrpělo zranění, z toho tři byli vážně popáleni. Škoda se odhaduje na desítky milionů korun. Policie se explozí v Poličských strojírnách již zabývá z jiného hlediska, vyšetřuje ji samotnou jako obecné ohrožení z nedbalosti.

  • 23. února, 11:20: Ozval se první výbuch, později následovalo několik dalších. Na místo zamířili hasiči i záchranná služba. Zranění utrpělo 19 lidí, z nich tři byli ve vážném stavu.
  • 23. února odpoledne: Pyrotechnici se obávali dalšího výbuchu. Policie uzavřela okolí strojíren do vzdálenosti až 1300 metrů. Z několika domů evakuovala asi 80 lidí.
  • 24. února: Dopoledne vyhodnotil vrtulník s termovizí situaci jako bezpečnou, pyrotechnici a hasiči ve specializovaných vozech proto vyrazili k poničenému skladu. Večer policie otevřela silnici u areálu strojíren a evakuovaní lidé se mohli vrátit. Nadále platil zákaz vstupu do lesů.
  • 25. února: Skončila kontrola okolí strojíren, zakázané pásmo potom policie omezila na samotný areál. 
  • 27. února: Policie začala výbuch vyšetřovat, Poličské strojírny v některých budovách obnovily výrobu a provoz.