Policie uzavřela okolí Poličských strojíren, lidé z bytových domů se evakuují

Výbuchy v Poličských strojírnách (zdroj: ČT24)

Policie uzavřela po výbuších oblast kolem areálu Poličských strojíren na Svitavsku, zóna je 1200 až 1300 metrů od firmy. Nebezpečí výbuchu podle ní trvá. Lidé z bytových domů v okolí stráví nejméně jednu noc mimo domov. Dvě přístupové silnice na Jimramov a na Jedlovou policie rovněž uzavřela. Potvrdili to policejní mluvčí Hana Kaizarová a starosta Poličky Jaroslav Martinů (ODS).

Podle starosty se evakuace týká šedesáti až osmdesáti lidí, v oblasti je bytový dům a asi čtyři domky. Policejní hlídky budou v areálu přes noc, ráno bude pokračovat vyšetřování. K dispozici má policie i jednotku hasičů, uvedla mluvčí Kaizarová. „Zítra (ve čtvrtek) přivezeme hasicí tank. Jestli vůbec sjede z podvalníku, rozhodne pyrotechnik,“ řekl náměstek ředitele krajských hasičů Aleš Černohorský.

Areál strojíren se nachází v místní části Poličky, nazvané Bořiny. V jedné z hal se odehrála série výbuchů. První exploze se ozvala v 11:20, potom několik dalších. Na místo zamířily sanitky z celého regionu. Tři lidé jsou těžce popálení a podle šéfa krajské záchranky jsou v ohrožení života. Byli převezeni na popáleninová centra v Praze a Brně. Zraněno je i několik hasičů. 

Mluvčí báňského úřad Bohuslav Machek uvedl, že výbuch způsobila trhavina tritol, která byla součástí munice. Exploze se přenesla na další uskladněný materiál, což způsobilo sérii výbuchů.  

„Tritol tvoří náplň jednotlivých druhů munice, je to část, co způsobuje explozi. Firma provádí delaboraci vojenských materiálů, z jednotlivých nábojů munice získává výbušné látky, tritol se následně zpracovává v civilním využití,“ vysvětlil Machek. Delaborace jsou kroky vedoucí ke zničení munice.

Starosta Poličky: Všichni evakuovaní mají kde spát. Naši nabídku využilo pět lidí (zdroj: ČT24)

Silná trhavina se také nazývá trinitrotoluen nebo TNT. Prvotní příčinu podle Machka označila firma i inspektoři báňského úřadu. V pátek budou ve vyšetřování pokračovat, dodal Machek.

Podle firmy došlo k mimořádné události na lisu k lisování trhavin. Pracovníci byli z objektu okamžitě evakuováni ještě před příjezdem hasičů. „Následný požár haly způsobil další výbuchy materiálu,“ uvedl statutární ředitel Petr Němec. Podle něj jsou výrobní objekty vybudovány s ochrannými zemními valy tak, aby jejich okolí bylo při výbuchu minimálně poškozeno a ohroženo.

V objektu jsou vysokotlaké nádoby, pyrotechnici proto preventivně nařídili evakuaci. Riziko výbuchu existuje. Policie a hasiči budou areál hlídat možná i několik dní, dobu dnes nelze odhadnout. 

Podle hasičů objekt s trhavinami dál hoří, ale je izolovaný od ostatních. „Z bezpečné vzdálenosti objekt monitorujeme, i zvrchu ho kontroluje policejní vrtulník. Budeme čekat, až to vyhoří,“ řekl náměstek ředitele krajských hasičů Aleš Černohorský. Jak dlouho to bude trvat, nelze podle něj odhadnout, hlavní slovo budou mít pyrotechnici a policie.

Litomyšlská nemocnice přijala sedm zraněných, z toho dva středně těžce zraněné. Svitavská nemocnice ošetřuje osm lehce zraněných lidí. Jeden středně těžce zraněný pacient je v pardubické nemocnici. „Středně těžká a lehká zranění způsobila například tlaková vlna,“ řekl mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Pavel Kožený.

Vrtulník nad areálem
Zdroj: ČT24

Na místě bylo deset sanitních vozů a tři vrtulníky. Kvůli sérii výbuchů byl aktivován traumatologický plán, kdy nemocnice a záchranná služba pracují v režimu mimořádné události, neboť rozsah zraněných přesahuje lokální možnosti. Podle Koženého byl odvolán krátce po 14:00. 

Výbuchy poškodily i sanitku a hasičská auta

Na místo dorazilo deset sanitek, jedna ale byla poškozena. „To je to první poličské vozidlo, bohužel bylo puštěno moc blízko a při následných výbuších došlo dokonce k proražení dveří, takže jedno sanitní vozidlo z těch deseti je nepojízdné,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Pavel Svoboda.

Podle operačního důstojníka krajských hasičů Luboše Macečka byly poškozeny i dva hasičské vozy. Hasiči vyhlásili mimořádnou událost, na místo přijelo dvanáct hasičských jednotek. Kvůli pokračujícím výbuchům dlouho nemohly zasahovat. 

Ve strojírnách nejde o první výbuch

V areálu Poličských strojíren se mimo jiné likviduje stará munice. V září 2015 tam explodovalo 320 tun střelného prachu v hale o rozměrech přibližně 100 krát 50 metrů. Střecha haly při explozi odletěla více než padesát metrů do lesa. Při následném požáru se lehce popálili dva lidé. Škoda činila čtrnáct milionů korun. Policie vyšetřování požáru uzavřela jako správní delikt. Možné spáchání trestných činů obecného ohrožení z nedbalosti a ublížení na zdraví z nedbalosti se nepotvrdilo.

Výbuchy v Poličských strojírnách (zdroj: iReportér/Luciash Being)

V roce 2007 zase ve strojírnách vybuchl při likvidaci armádní munice granát. Exploze vážně zranila jednu ženu, další dva pracovníci utrpěli lehčí zranění. 

V roce 1997 hořel v areálu vlak s municí. „Tehdy jsme zhruba 24 hodin čekali, než to všechno vybouchne, abychom mohli zasahovat,“ uzavřel operační důstojník hasičů Maceček. 

Poličské strojírny byly založeny pod názvem První vojenská muniční továrna roku 1920. Původně se výroba orientovala především na ruční granáty a dělostřelecké střelivo.

V roce 1958 se továrna stala pobočným závodem Adamovských strojíren Adamov a rozvinula se i strojírenská výroba, dnes produkuje pneumatické systémy a prvky a technologie pro měření a čerpání tekutin. V květnu 1992 se Poličské strojírny přeměnily na akciovou společnost, v současnosti je jediným akcionářem společnost STV Invest.