Elektronický jazyk ochutnává víno. Pozná to nekvalitní

Brno – Kvalitní polosuché víno - takový verdikt už možná nebude jen výsadou sommelierů, podrobné složení a chuť vína totiž umí vyhodnotit i přístroj, který několik let vyvíjeli brněnští vědci. Elektronický jazyk analyzuje vybrané složky a umí rozpoznat i nežádoucí příměsi. Pomoct by mohl inspektorům i vinařům, umí totiž odhalit nekvalitní nebo pančované víno. Robotický jazyk určí množství cukru, kyselin i případné ředění vodou.

Přístroj podobně jako degustátoři hodnotí kvalitu vína. Pracují na něm chemici z přírodovědecké fakulty brněnské Masarykovy univerzity. Jejich zařízení by v budoucnu mohli používat i vinaři. Jazyk pracuje na principu elektrochemického biosenzoru. „Skládá se z elektrody a enzymu. Tím měříme různé látky. Elektronický jazyk u vína určí jeho chuťové vlastnosti,“ popsal fungování stroje vedoucí Ústavu biochemie Petr Skládal. Jazyk podle něj nemusí „ochutnávat“ jen víno, použitelný je i pro pivo, minerální vody, džusy a další potraviny.

Robotický jazyk pozná i ty vlastnosti nápoje, které by člověk pouhou chutí nedokázal určit. „Pomocí chemometrického přístupu z koncentrací látek zjistíme další informace. Systém si vytvoří jakýsi otisk vlastností a dá nám komplexní informaci o vzorku. Tedy zda je víno dobré či špatné, zda chutná nebo nechutná,“ vysvětlil Skládal. Brněnští vědci chtějí přístroj co nejvíc zmenšit. „Chtěli bychom, aby byl spojitelný třeba s tabletem nebo telefonem. Jeho obsluha by měla být jednoduchá, aby to zvládl každý,“ naznačil Skládal. Protože jazyk analyzuje složení vína a srovnává jeho vzorky, měl by být v budoucnu schopen určit i odrůdu.

Rozezná jazyk kvalitní víno od krabicového?

Štáb České televize požádal vědce o srovnání dvou vzorků vín. Jedním bylo obyčejné krabicové víno za 39 korun, druhé bylo pětkrát dražší – Svatovavřinecké, ročník 2011. Graf s výsledky popsal Miodrag Milovanovič. „Je vidět, že v tom krabicovém víně je mnohem více organických kyselin. Je kyselejší, člověk z něj má jiný pocit. Je méně kvalitní,“ řekl srbský vědec, který sám pochází z vinařské rodiny, a do týmu brněnských vědců se dostal díky Jihomoravskému centru pro mezinárodní mobilitu.

1 minuta
No comment: elektronický jazyk testuje víno
Zdroj: ČT24

Oba vzorky pak degustoval i vinař – ovšem nikoli jazykem elektronickým, ale vlastním. „Krabicové víno má skromnější buket, je plošší, jakoby jižnější. V chuti jsou cítit třísloviny a taniny. Je to jednodušší styl červeného vína s výraznější tříslovinou,“ popsal vzorek Miloš Michlovský. Se Svatovavřineckým byl spokojený mnohem víc. „Druhý vzorek má výraznější ovocnou chuť podpořenou taniny. To je typické pro středoevropská vína, chutnají po čerstvém nebo zavařeném ovoci. Kyselina je pikantnější, dává mu živost. Radši bych si dal toto. To první bylo unavené,“ vylíčil rozdíl Michlovský.

Jak robotický sommelier funguje?

Elektronický jazyk funguje díky biosenzoru, který dokáže látky analyzovat ve víně a potravinách, ale i v klinické praxi. Hadičky přístroje se ponoří do vzorků, zjištěné údaje se během několika minut objeví v grafu. Ve vínu přístroj změří koncentrace sedmi vybraných biochemických faktorů.

Vína mohou mít různé vady a nedostatky, mohou trpět i nemocemi, které se poznají tak, že se v něm zvýší obsah látek, jež znehodnocují jeho chuť, vůni i vzhled. Nežádoucí chemické sloučeniny vznikají při zrání hroznů i během výroby vína nebo jeho dozrávání. Jejich výskyt může být například důsledkem toho, že vinaři při výrobě použili nevhodné technologie.

Brněnští vědci pracovali na vývoji elektronického jazyka tři roky – s prací začali na podzim roku 2011. Inspektoři dosud používali přístroj, který víno hodnotil nukleární magnetickou rezonancí. Jeho nevýhodou byly ale obří rozměry a cena – zabíral velkou místnost a stál 46 milionů korun. Oproti tomu elektronický jazyk je podstatně menší a také finančně dostupný. Vypracované chutě skutečných sommelierů a zkušených vinařů ale nikdy úplně nenahradí.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Regiony

Poškozené trakční vedení zkomplikovalo provoz na hlavním nádraží v Praze

Poškozené trakční vedení dopoledne zkomplikovalo provoz na hlavním nádraží v Praze. Vlaky zhruba půlhodinu nejezdily do Libně, Vysočan a Holešovic, směrem do Vršovic a na Smíchov byla doprava omezená. Oznámil to mluvčí Správy železnic pro mimořádnosti Martin Kavka. Co bylo příčinou poškození, podle něj železničáři zjišťují.
před 3 hhodinami

Na Štědrý den řešili hasiči nejvíce požárů za pět let

Hasiči v Česku na Štědrý den vyjížděli k 72 požárům, což je nejvíce za posledních pět let. Nikdo při nich nezemřel, zranění utrpělo dvanáct lidí. Některé požáry přímo souvisely s Vánocemi, způsobilo je například neopatrné zacházení s prskavkami. Celková škoda je přes třicet milionů korun, informovala mluvčí generálního ředitelství hasičů Klára Ochmanová.
včeraAktualizovánovčera v 13:16

Zdravotní klauni přinášejí vánoční radost dětem v nemocnicích

Ne všechny děti mohou strávit vánoční svátky doma – některé musí zůstat na nemocničním lůžku. Zpříjemnit jim pobyt v nemocnici a vykouzlit úsměv na tváři se v rolích sester a doktorů snaží zdravotní klauni. Malé pacienty navštěvují celoročně, o Vánocích jsou jejich klauniády obzvlášť důležité.
24. 12. 2025

O tradiční rybí polévku byl na Staroměstském náměstí velký zájem

Tradiční rozlévání štědrodenní rybí polévky podle receptu s koňakem a karamelem na Staroměstském náměstí v Praze opět provázel velký zájem. Dlouhá fronta se začala tvořit už půl hodiny před začátkem vydávání, kterého se s pomocníky ujal pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Rozlévání vánoční rybí polévky se v metropoli uskuteční i na Kampě u Karlova mostu nebo na náměstí Republiky.
24. 12. 2025

Trojice bratrů spojila síly, obec na Zlínsku se tak dočká opraveného betlému

Vánoční svátky v Nedašově na Zlínsku budou po letech zase kompletní – tedy včetně bezmála devadesát let starého mechanického betléma. Mohutný model devět měsíců opravovali tři bratři – Jakub, Karel a Tomáš Suří a tchán jednoho z nich. Betlém rozložili v garáži, historické součástky postupně nahrazovali novými. Do radosti pro druhé investovali desítky tisíc korun. Nyní na úplný závěr prošlo dílo závěrečným testem. Opravený betlém má pro Nedašov mimořádný význam. I podle statistiků je tu víra pořád silně zakořeněná. Při posledním sčítání se k církvi přihlásilo 855 z 1315 obyvatel vesnice. První veřejné předvedení betlému bude v kostele na Štědrý den během sváteční půlnoční mše.
24. 12. 2025

Zájem o revizi letadel v tuzemsku roste, aerolinky přicházejí z celého světa

Zájem o revizi letadel v tuzemsku roste. V hangárech na pražské Ruzyni servisuje své stroje víc než desítka aerolinek z celého světa. Během dekády se jejich počet zdvojnásobil. I proto tam hledají nové zaměstnance. Lidí ve specializovaných profesích je ale málo.
24. 12. 2025

Skauti rozvážejí Betlémské světlo. Někde až domů

Skauti a skautky i letos rozvážejí Betlémské světlo po celém Česku. Lidé si ho mohou vyzvednout na náměstích, v kostelech nebo v nákupních centrech, někde s plamínkem skauti obcházejí domácnosti osobně. Tradice, která symbolizuje mír, naději a přátelství, se v Česku udržuje už více než pětatřicet let.
23. 12. 2025Aktualizováno23. 12. 2025

Výstraha ČHMÚ: Na Šumavě až dvacet centimetrů sněhu, silný vítr na východě Česka

V Pošumaví a na Šumavě může ve středu napadnout pět až dvacet centimetrů sněhu, hrozí i sněhové jazyky. Vyplývá to z výstrahy, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V části Moravskoslezského a Olomouckého kraje bude na Štědrý den také foukat silný vítr, v nárazech může mít až 70 kilometrů za hodinu.
23. 12. 2025
Načítání...