Elektronický jazyk ochutnává víno. Pozná to nekvalitní

Brno – Kvalitní polosuché víno - takový verdikt už možná nebude jen výsadou sommelierů, podrobné složení a chuť vína totiž umí vyhodnotit i přístroj, který několik let vyvíjeli brněnští vědci. Elektronický jazyk analyzuje vybrané složky a umí rozpoznat i nežádoucí příměsi. Pomoct by mohl inspektorům i vinařům, umí totiž odhalit nekvalitní nebo pančované víno. Robotický jazyk určí množství cukru, kyselin i případné ředění vodou.

Přístroj podobně jako degustátoři hodnotí kvalitu vína. Pracují na něm chemici z přírodovědecké fakulty brněnské Masarykovy univerzity. Jejich zařízení by v budoucnu mohli používat i vinaři. Jazyk pracuje na principu elektrochemického biosenzoru. „Skládá se z elektrody a enzymu. Tím měříme různé látky. Elektronický jazyk u vína určí jeho chuťové vlastnosti,“ popsal fungování stroje vedoucí Ústavu biochemie Petr Skládal. Jazyk podle něj nemusí „ochutnávat“ jen víno, použitelný je i pro pivo, minerální vody, džusy a další potraviny.

Robotický jazyk pozná i ty vlastnosti nápoje, které by člověk pouhou chutí nedokázal určit. „Pomocí chemometrického přístupu z koncentrací látek zjistíme další informace. Systém si vytvoří jakýsi otisk vlastností a dá nám komplexní informaci o vzorku. Tedy zda je víno dobré či špatné, zda chutná nebo nechutná,“ vysvětlil Skládal. Brněnští vědci chtějí přístroj co nejvíc zmenšit. „Chtěli bychom, aby byl spojitelný třeba s tabletem nebo telefonem. Jeho obsluha by měla být jednoduchá, aby to zvládl každý,“ naznačil Skládal. Protože jazyk analyzuje složení vína a srovnává jeho vzorky, měl by být v budoucnu schopen určit i odrůdu.

Rozezná jazyk kvalitní víno od krabicového?

Štáb České televize požádal vědce o srovnání dvou vzorků vín. Jedním bylo obyčejné krabicové víno za 39 korun, druhé bylo pětkrát dražší – Svatovavřinecké, ročník 2011. Graf s výsledky popsal Miodrag Milovanovič. „Je vidět, že v tom krabicovém víně je mnohem více organických kyselin. Je kyselejší, člověk z něj má jiný pocit. Je méně kvalitní,“ řekl srbský vědec, který sám pochází z vinařské rodiny, a do týmu brněnských vědců se dostal díky Jihomoravskému centru pro mezinárodní mobilitu.

1 minuta
No comment: elektronický jazyk testuje víno
Zdroj: ČT24

Oba vzorky pak degustoval i vinař – ovšem nikoli jazykem elektronickým, ale vlastním. „Krabicové víno má skromnější buket, je plošší, jakoby jižnější. V chuti jsou cítit třísloviny a taniny. Je to jednodušší styl červeného vína s výraznější tříslovinou,“ popsal vzorek Miloš Michlovský. Se Svatovavřineckým byl spokojený mnohem víc. „Druhý vzorek má výraznější ovocnou chuť podpořenou taniny. To je typické pro středoevropská vína, chutnají po čerstvém nebo zavařeném ovoci. Kyselina je pikantnější, dává mu živost. Radši bych si dal toto. To první bylo unavené,“ vylíčil rozdíl Michlovský.

Jak robotický sommelier funguje?

Elektronický jazyk funguje díky biosenzoru, který dokáže látky analyzovat ve víně a potravinách, ale i v klinické praxi. Hadičky přístroje se ponoří do vzorků, zjištěné údaje se během několika minut objeví v grafu. Ve vínu přístroj změří koncentrace sedmi vybraných biochemických faktorů.

Vína mohou mít různé vady a nedostatky, mohou trpět i nemocemi, které se poznají tak, že se v něm zvýší obsah látek, jež znehodnocují jeho chuť, vůni i vzhled. Nežádoucí chemické sloučeniny vznikají při zrání hroznů i během výroby vína nebo jeho dozrávání. Jejich výskyt může být například důsledkem toho, že vinaři při výrobě použili nevhodné technologie.

Brněnští vědci pracovali na vývoji elektronického jazyka tři roky – s prací začali na podzim roku 2011. Inspektoři dosud používali přístroj, který víno hodnotil nukleární magnetickou rezonancí. Jeho nevýhodou byly ale obří rozměry a cena – zabíral velkou místnost a stál 46 milionů korun. Oproti tomu elektronický jazyk je podstatně menší a také finančně dostupný. Vypracované chutě skutečných sommelierů a zkušených vinařů ale nikdy úplně nenahradí.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Regiony

Lidé na náhradu kloubu čekají až tři roky. Změnit to mají i roboti

Na výměnu kyčelního či kolenního kloubu čekají pacienti v tuzemsku i několik let. Některé nemocnice se proto snaží zrychlit operace pomocí robotických systémů, nových typů endoprotéz nebo multidisciplinárních postupů ERAS. Přestože moderní technologie mohou zlepšit přesnost výkonu a urychlit rekonvalescenci, jejich širší využití brzdí vysoké pořizovací náklady i kapacitní limity jednotlivých pracovišť.
před 21 mminutami

Soud uložil v kauze Stoka další tresty

Krajský soud v Brně uložil v korupční kauze Stoka někdejšímu šéfovi investičního odboru Brna-střed Petru Liškutinovi (dříve ANO) podmíněný trest dva roky a deset měsíců. Zároveň má zaplatit 1,7 milionu korun. Soud ve stejné kauze rovněž schválil dohodu o vině a trestu u podnikatele Michala Unzeitiga. Ten dostal roční podmíněný trest a má zaplatit 250 tisíc korun.
před 1 hhodinou

Vodárny chystají od nového roku zdražení, v průměru o inflaci

Vodárny v těchto dnech zveřejňují ceníky na příští rok. Ve většině regionů vodné a stočné zvýší, v průměru o inflaci. Domácnosti to vyjde řádově na stokoruny ročně navíc.
před 3 hhodinami

Komora kvůli ubývajícím venkovským lékárnám žádá systémovou změnu

Z menších měst a obcí dál mizí lékárny, jejichž provoz je kvůli nastaveným podmínkám stále obtížnější. Ve velkých městech naopak přibývají především pobočky velkých řetězců. Hluk na Uherskohradišťsku je jednou z mála výjimek – po roce tam lékárnu znovu otevřeli. Česká lékárnická komora proto žádá systémové změny, díky kterým by se provoz lékáren vyplatil i v menších obcích. Podle ministerstva zdravotnictví se od příštího roku změní způsob bonifikací tak, aby lékárenská péče nebyla hrazena pouze podle ceny vydaných léků.
před 17 hhodinami

Vědci na Trutnovsku našli v trase D11 hromadné vojenské hroby z 18. a 19. století

Vědci v trase budoucí dálnice D11 v úseku mezi Jaroměří a Trutnovem objevili hromadné vojenské hroby z 18. a 19. století, které považují za mimořádný archeologický soubor doplňující poznání tehdejších válečných konfliktů. Kromě hrobu z druhé slezské války z roku 1745, o kterém již informovali, našli také tři z roku 1866.
před 20 hhodinami

Podmínka za znásilnění pro muže ze Siřemi byla porušením zákona, rozhodl Nejvyšší soud

Krajský soud v Ústí nad Labem porušil zákon, když muži z Lounska uložil za znásilnění a omezování osobní svobody jen podmínku. Nejvyšší soud (NS) dal za pravdu stížnosti bývalého ministra spravedlnosti Pavla Blažka (dříve za ODS). Muž později trestnou činnost opakoval, údajně v Siřemi věznil a znásilňoval další ženu. Výrok NS se však týká předešlého odsouzení a nemá bezprostřední důsledky. Za dané procesní situace totiž NS nemůže verdikt zrušit.
před 21 hhodinami

ODS ukončila členství odcházejícím zastupitelům z jihu Čech. Podle Kuby je to nešťastné

Vedení ODS fakticky ukončilo členství jihočeským a českobudějovickým zastupitelům, kteří již dříve oznámili, že stranu opustí. Končí na základě veřejné deklarace odchodu, řekl místopředseda občanských demokratů Martin Kupka. Ve straně tak skončili mimo jiné jihočeský hejtman Martin Kuba nebo českobudějovická primátorka Dagmar Škodová Parmová. Celkem jde o třicet krajských a čtrnáct českobudějovických zastupitelů zvolených za ODS. Všichni chtějí vstoupit do nového hnutí, které právě Kuba připravuje.
před 22 hhodinami

Univerzitní spin-offy sílí. Pomáhají výzkumu a míří do světového byznysu

Univerzitní firmy, takzvané spin-offy, které vysokým školám přinášejí zisk, jsou v zahraničí běžné. V tuzemsku se tento model prosazuje pomaleji. Na konferenci v Ostravě, pořádané agenturou CzechInvest, zazněly příklady úspěšných firem, které dokážou z akademického výzkumu vytvořit mezinárodně konkurenceschopný produkt i finanční přínos pro vysoké školy.
včera v 09:24
Načítání...