Ekologové protestují proti nákupnímu centru ve středu Plzně

Plzeň - Další obchodní centrum uprostřed Plzně – tento plán se stal terčem kritiky ekologické organizace Děti Země. Centrum podle jejích představitelů totiž přitáhne do přeplněného středu města další auta. Kvůli jejich protestům musel investor výstavbu pozastavit a nyní čeká na rozhodnutí úřadů.

Místo, kde má nové nákupní centrum vyrůst obklopuje z jedné strany silnice a z druhé železnice. Už teď je tu hluk nad limitem. Místopředseda občanského sdružení Děti Země zdůrazňuje, že se kvůli nákupnímu centru automobilová doprava ještě zvýší. Zástupce investora – společnosti InterCora – Ivan Hlaváček ale protestuje a tvrdí, že firma vše důkladně spočítala a prokonzultovala s dopravní policií.

Investor projekt kvůli protestům ekologů již několikrát přepracoval a objednal nové studie, které prokázaly, že nárůst dopravy nebude o šest tisíc vozidel, jak tvrdí ekologové, ale pouze o polovinu. Víc už pro ekology udělat nemůže. Ti však proti projektu stále protestují a tvrdí, že se jedná pouze o účelovou opravu, která má zajistit, aby stavba snáze prošla na krajském úřadě. Hlaváček toto tvrzení zásadně odmítl a zdůraznil, že studie se opírá o výsledky analýz.

Spor by mělo s konečnou platností uzavřít rozhodnutí kraje. František Čečil z Odboru životního prostředí Krajského úřadu Plzeň navíc uvedl: „Do neděle do 24 hodin se každý, říkám znovu každý, může vyjádřit k tomuto záměru.” Avšak ekologové už nyní chtějí kvůli překročené hladině přípustného hluku žalovat město.