Důsledek kauzy Adámek: Pardubická nemocnice přichází o pacienty, s mandlemi jdou raději do Hradce

Pardubická nemocnice zaznamenala v souvislosti s kauzou úbytek pacientů (zdroj: ČT24)

Pardubická nemocnice přichází v důsledku kauzy Adámek o pacienty, kteří by tam podstoupili operaci nosních či krčních mandlí a souvisejících zákroků. Naopak sousední královéhradecká nemocnice hlásí nárůst počtu těchto operací. Právě v pardubické nemocnici podstoupil před několika lety operaci dnes 12letý Adam Vyčítal, který po zákroku skončil ve stavu takzvaného bdělého kómatu. Kamery na chodbách přitom zaznamenaly neakceschopnost a zmatek, které mezi zdravotním personálem panovaly. Na případ upozornil dokument ČT Infiltrace – obchod se svědomím.

V souvislosti s tímto případem policie nedávno obvinila jednu lékařku, dvě zdravotní sestry i přímo pardubickou nemocnici. Teď vedení zdravotnického zařízení přiznává, že klesá i počet pacientů. „Nemocnice prováděla ročně okolo 280 výkonů buď po odnětí části mandle, nebo celé, a tam pokles nastává,“ konstatuje ředitel pro zdravotní služby Vladimír Ninger. Přesná čísla bude mít pardubická nemocnice koncem roku. 

Naopak příliv pacientů zaznamenala sousední královéhradecká fakultní nemocnice. „Mohu potvrdit, že na dětskou ORL ambulanci přichází více pacientů z Pardubicka. Ten dosavadní nárůst počtu pacientů je ale zvladatelný,“ ujišťuje mluvčí zařízení Jakub Sochor. 

Adam Vyčítal podstoupil operaci, po čtyřech dnech začal masivně krvácet na chodbě nemocnice, na pomoc čekal třináct minut. Jeho otec tvrdí, že operace nosních mandlí byla zřejmě zbytečná. „Selhalo úplně všechno, co mohlo – od začátku až do konce. Tam vlastně nebyla jediná standardní věc,“ stěžuje si Jan Vyčítal. 

Podle kraje už nemocnice přijala systémová opatření, která by podobným případům měla zabránit. „Nemocnice na náš návrh přijala úpravy vnitřních předpisů tak, aby v obdobných mimořádných situacích nedocházelo k obdobným problémům. A aby krize byla řešena koordinovaně na jednotlivých pracovištích,“ tvrdí pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). 

Na případ před časem upozornil dokument Infiltrace – obchod se svědomím. Rodina chlapce podala na nemocnici několik žalob, domáhá se odškodného ve výši 22 milionů korun. Nemocnice zatím vyplatila zálohu šest milionů.