Drbohlav dostal podmínku. Navedl jiného muže, aby náměstkovi primátora Chomutova zapálil auto

Okresní soud v Chomutově rozhodl o čtyřměsíčním trestu vězení s ročním podmíněným odkladem pro někdejšího předsedu karlovarské krajské organizace hnutí Trikolora Matěje Drbohlava. Podle obžaloby v roce 2018 navedl jiného muže, aby zapálil auto náměstka primátora Davida Dindy (Nový Sever). Drbohlavovi soud zároveň uložil peněžitý trest padesát tisíc korun. Stíhání druhého obžalovaného Petra Jaburka, který byl k zapálení auta naveden, soudkyně Vladimíra Kopřivová zastavila. Důvodem jsou další tresty, kvůli kterým je ve vězení, půjde tak ještě před soud. Rozsudek není pravomocný. Drbohlavovy obhájkyně se na místě odvolaly, Jaburkův obhájce i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Auto shořelo v místě Dindova trvalého bydliště 25. září 2018. Policie Jaburka dopadla a obvinila zhruba po třech týdnech. Na vozidle a jeho vybavení vznikla škoda zhruba 360 tisíc korun.

Drbohlav podle obžaloby osobně ukázal Jaburkovi místo Dindova bydliště. Jaburek nejprve auto zapálil neúspěšně, podruhé rozbil okénko a do auta vhodil zapálené obvazy napuštěné benzinem, načež auto vzplálo.

Dinda i jeho žena vypovídali u soudu v roce 2021. „Jestli má tady fungovat nějaký právní stát, tak spravedlnosti je potřeba udělat zadost,“ uvedl tehdy u soudu. „Bylo to nepříjemné, máme dvě malé děti,“ řekl a dodal, že on sám už po činu spojoval případ se svým politickým působením, protože jeho rodina nemá žádné problémy, peníze si nepůjčuje. „Přišlo mi to dost bizarní, že se v tak malém městě dějou takové věci,“ uvedl.

Drbohlav hovoří o vykonstruovaném procesu

Státní zástupkyně ve své závěrečné řeči uvedla, že vina obou obžalovaných byla zcela prokázána. Naopak obhájci shodně požadovali zproštění obžaloby. Vinu už dříve popřeli i oba obžalovaní.

Drbohlav, který byl v roce 2018 manažerem hnutí PRO Zdraví a Sport, navíc tvrdil, že jde o vykonstruovaný proces. „Tehdy jsem napadal zakázku společnosti Chomutovská bytová, výběrové řízení, které končilo dnem voleb. Asi jsem se někomu nehodil do krámu,“ řekl už dříve. V pondělí u soudu odmítl rozsudek komentovat. V závěrečné řeči uvedl, že se mu narodila zdravá dcera, což je pro něj nejdůležitější. Zároveň poděkoval svým obhájkyním.