Dráhy prodávají zbylé pozemky na Smíchově za dvě miliardy. Dostanou víc, než stanovila stará smlouva

Sekyra Group koupí poslední část pozemků na smíchovském nádraží, kterých se zbavují České dráhy za 1,97 miliardy korun. Podle Českých drah byla cena výsledkem dohody a je o 300 milionů vyšší, než jakou stanovily znalecké posudky v minulosti. Podle developera se díky dohodě strany vyhnuly soudnímu sporu.

K jednání o nové ceně vyzvaly České dráhy poté, co si nechaly vypracovat nový znalecký posudek, ze kterého vyplynulo, že se cena za 125 tisíc čtverečních metrů na Smíchově oproti minulosti zvýšila. Podle generálního ředitele drah Michala Krapince ale již existovala smlouva, podle níž měla Sekyra Group nárok na odkup pozemků za starší cenu.

„Jsem rád, že developer přistoupil ke změně původních cenových ujednání a společně jsme dospěli k oboustranně přijatelné dohodě,“ řekl Krapinec.

Výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle sice uvedl, že dva posudky mezinárodních poradenských společností tvrdily, že cena stanovená v roce 2019 byla tržní, firma přesto přistoupila na vyšší částku. „Důvodem pro takovouto obchodní dohodu byla snaha dotčených stran vyhnout se soudnímu sporu, který by bezpochyby vedl k zásadní časové prodlevě, jež by projekt zkomplikovala,“ uvedl. Kupní cenu necelé dvě miliardy nazval průsečíkem, ke kterému strany dospěly.

Cenou za smíchovské pozemky se v minulosti zabývali Reportéři ČT. Podle jejich zjištění byla cena nízká. Realitní experti označili 7500 korun za metr čtvereční za zlomek toho, co se na Smíchově obvykle platí. České dráhy uvedly, že smlouva vycházela z posudků.

První etapu Smíchov City zahájila společnost Sekyra Group v září 2020. Celkově počítá s investicí ve výši 20 miliard korun. Nová čtvrť vznikne na ploše 400 tisíc metrů čtverečních, budou v ní bytové, administrativní, obchodní a veřejné plochy. Developer počítá s tím, že ji dokončí v roce 2032.