Do ostravských autobusů a tramvají s čipovou kartou

Ostrava - Ostravský dopravní podnik začal prodávat čipové karty. Stojí 105 korun a zájemci je obdrží do dvou týdnů po objednávce. Poté si k nim mohou přikoupit dlouhodobé jízdenky. Celý nákup mohou provést pomocí internetu v e-shopu ostravského dopravního podniku.

Kdo nemá internet, může si kartu objednat i v prodejně jízdenek dopravního podniku. Dopravce tuto službu nabízí hlavně svým současným předplatitelům. Je jich asi sto tisíc. „Předpokládáme, že karta bude vyrobena do čtrnácti dnů a od té chvíle si bude moci cestující na tuto kartu nakupovat v našem e-shopu dlouhodobé zónové jízdenky,“ uvedl mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht.

Zda si dlouhodobou jízdenku cestující opravdu koupil, budou revizoři kontrolovat pomocí speciálních přístrojů. Skutečné kupony totiž u elektronických karet nahradí pouze kupony virtuální. Na rozdíl od menších měst, kde obdobné čipové karty používají lidé už dlouho, bude ale těm ostravským chybět elektronická peněženka. S její pomocí by si přitom cestující mohli jednoduše kupovat také jízdenky jednorázové. „Elektronická peněženka je poměrně složitá a finančně náročná aplikace, která by stála několik desítek milionů korun,“ tvrdí náměstek primátora Aleš Boháč.

Ostravský dopravní podnik investoval do zavedení čipových karet pět milionů korun. Další téměř dva miliony vynaložila společnost Koordinátor ODIS. „Dotaci nám poskytl Moravskoslezský kraj. Pořídili jsme za ni architekturu celého systému i technický popis karetního systému tak, aby karty fungovaly u všech dopravců,“ vysvětluje jednatel společnosti Koordinátor ODIS Aleš Stejskal. Společnost, která dopravu v Moravskoslezském kraji koordinuje, předpokládá, že jednotný systém čipových karet začne platit v celém regionu do dvou let.

  • Čipová karta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2291/229051.jpg
  • Přístroj pro revizory autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2291/229052.jpg