Desítky lidí trápí střevní potíže po návštěvě restaurace v Hradci Králové

Události: Salmonelóza po návštěvě restaurace v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Na šedesát návštěvníků asijské restaurace v centru Hradce Králové od minulé středy bylo nebo ještě zůstává v péči lékařů. ČT to sdělil ředitel nemocnice Aleš Herman. Dostali salmonelózu po požití jídla. Lékaři ji potvrdili u většiny nemocných. Tři z hostů skončili v místní fakultní nemocnici. Od středy do pondělka lékaři podali deseti pacientům infuzní léčbu. Podle Hermana není číslo nemocných konečné, vzorky dalších pacientů jsou na analýze v laboratoři. Nemocnice proto vyčlenila ještě patnáct lůžek do rezervy. Majitelka restauraci na Velkém náměstí uzavřela, zastavila i rozvoz jídel a veřejně se omluvila. Případ vyšetřují hygienici.

Krajským hygienikům byl nahlášen z Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové výskyt zdravotních obtíží u několika lidí, které pojí návštěva stejné restaurace včetně jídla v neděli po jedné hodině odpolední. Podle mluvčí krajské hygieny Veroniky Krejčí šlo o zvracení, průjem a zvýšenou teplotu.

„Tři osoby uváděly konzumaci pokrmů ve stejné provozovně stravovacích služeb v Hradci Králové. Na základě hlášení jsme zahájili epidemiologické šetření. V průběhu neděle a pondělí se počty postižených osob postupně navyšovaly. Další výsledky očekáváme během úterý,“ uvedla Krejčí.

Všichni postižení podle ní uvedli jako společný znak obtíží konzumaci pokrmů ve stejné provozovně, a to buď přímo na místě, nebo z dovážky jídla. „Provozovna je v současné době uzavřena. Šetření nadále pokračuje, zjišťujeme další podrobnosti od postižených osob, probíhá kontrola přímo na místě. Konkrétní zdroj zdravotních obtíží zatím není objasněn,“ sdělila Krejčí. Hygienici na místě například odeberou vzorky pokrmů. „Dělají se v těchto případech stěry z povrchů, z náčiní, prostě je to taková detektivní práce. Snažíme se přijít na to, kde je ta příčina těch potíží,“ nastínila Krejčí.

Tři hospitalizovaní

Potíže měla i Veronika Kašparová. Restauraci navštívila v pátek. „Špatně se mně udělalo už po půlnoci, pořád jsem zvracela, měla velké křeče v břiše, průjem. Naštěstí v neděli už mě dovezli do nemocnice, byla jsem dehydratovaná, ulevilo se mi trošku po kapačce, ale pořád je mi špatně,“ popsala.

Zástupci fakultní nemocnice uvedli, že nemocnice zaevidovala během víkendu více než dvacet pacientů s průjmovými onemocněními po návštěvě jedné z restaurací v centru Hradce Králové. „Většina z nich byla po ošetření propuštěna do domácí péče, v nemocnici zůstávají tři pacienti, kteří jsou ve stabilizovaném stavu. Nemocnice je v souvislosti s tímto případem připravena na případný příjem dalších pacientů se střevními problémy,“ řekl mluvčí zařízení Jakub Sochor.

Restaurace se omluvila

„Zkoumala jsem, kde mohla být příčina, lidí jsem se ptala. Stalo se to všem, kdo měli jídlo s arašídovou omáčkou. A těm ostatním, kdo arašídovou omáčku neměli, špatně nebylo. Dnes čekáme hygienu, bude se to řešit. Přesné výsledky nemám, chci se veřejně omluvit všem. A je mi to moc líto, kdo má zdravotní problémy,“ sdělila majitelka restaurace.

Podobně případ v Hradci Králové řešili zdravotníci a hygienici v červnu 2018. Tehdy po požití kuřecího kebabu se zeleninou v bistru v centru Hradce Králové onemocnělo 81 lidí, z nichž 57 skončilo v hradecké fakultní nemocnici. Akutní otravu lidem tehdy způsobil zlatý stafylokok produkující střevní jed enterotoxin typu A. Provozovatel bistra dostal od hygieniků pokutu 250 tisíc korun.