TÉMA

Střevní potíže

V horku je zásadní uvědomit si, co je a co není vhodné jíst, říká mikrobioložka

V teplých dnech se může zkažené jídlo snadno stát zdraví ohrožujícím. Mikroorganismy, které mohou způsobovat zdravotní problémy, se mohou v optimálních teplotách mezi třiceti a třiceti sedmi stupni rozmnožit na zdravotně rizikové množství již po několika málo hodinách, říká mikrobioložka z Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v Praze Kateřina Demnerová. Nejnáchylnější jsou potraviny s vysokým obsahem vody. Mikrobioložka zejména doporučuje vyhnout se v extrémně horkých dnech jídlům jako tatarský biftek nebo tepelně neupraveným mořským plodům, například suši. V případě problémů doporučuje zejména dostatečný příjem tekutin. Demnerová hovořila také o nutnosti správné tepelné úpravy masa a dalších tématech.
1. 7. 2025|

Hygienici se při kontrole letních táborů zaměřují na zacházení s jídlem

Hygienici vyjíždějí na první kontroly letních táborů, kterých je každoročně nejvíce v Jihočeském kraji – téměř 380. Z celého Česka tamní tábory navštíví skoro čtyřicet tisíc dětí. Inspektoři se nyní kvůli vysokým teplotám a obavám z infekcí nebo střevních potíží zaměřují především na ukládání a zpracování jídla. To je složitější pro tábory s polními kuchyněmi.
1. 7. 2025|

Střevní potíže i paraziti. Co hrozí po koupání ve špinavé vodě?

Letní vedra vybízejí k tomu, aby se člověk zchladil v rybníce nebo přehradě, bohužel ale také znamenají zvýšené riziko výskytu různých choroboplodných zárodků ve vodě, které mohou prázdniny ošklivě zkomplikovat. Nejčastěji hrozí střevní potíže nebo zánětlivá onemocnění uší a očí. Nezpůsobují je ale jen dobře známé sinice. Na první pohled člověk některé patogenní organismy pozná jen těžko, proto se vyplatí vždy sledovat aktuální informace hygieniků.
13. 8. 2024|

Desítky lidí trápí střevní potíže po návštěvě restaurace v Hradci Králové

Na šedesát návštěvníků asijské restaurace v centru Hradce Králové od minulé středy bylo nebo ještě zůstává v péči lékařů. ČT to sdělil ředitel nemocnice Aleš Herman. Dostali salmonelózu po požití jídla. Lékaři ji potvrdili u většiny nemocných. Tři z hostů skončili v místní fakultní nemocnici. Od středy do pondělka lékaři podali deseti pacientům infuzní léčbu. Podle Hermana není číslo nemocných konečné, vzorky dalších pacientů jsou na analýze v laboratoři. Nemocnice proto vyčlenila ještě patnáct lůžek do rezervy. Majitelka restauraci na Velkém náměstí uzavřela, zastavila i rozvoz jídel a veřejně se omluvila. Případ vyšetřují hygienici.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023|

Střevní potíže na táboře v Žerotíně způsobily bakterie v knedlících, zjistili hygienici

Za zažívacími potížemi desítek dětí na letním táboře na Lounsku stály podle hygieniků dopředu uvařené knedlíky a také nedostatečné mytí rukou. Výsledky z laboratoří ukázaly na bakterii Bacillus cereus v knedlících a také na znečištění střevními bakteriemi. Lékaři museli ošetřit třicítku lidí, žerotínský tábor hygienici uzavřeli. Nejde přitom o jediný tábor, který řešil střevní potíže. V minulém týdnu zůstaly prázdné stany v Rajnochovicích ve Zlínském kraji.
10. 7. 2019|
Načítání...