Střevní potíže i paraziti. Co hrozí po koupání ve špinavé vodě?

Letní vedra vybízejí k tomu, aby se člověk zchladil v rybníce nebo přehradě, bohužel ale také znamenají zvýšené riziko výskytu různých choroboplodných zárodků ve vodě, které mohou prázdniny ošklivě zkomplikovat. Nejčastěji hrozí střevní potíže nebo zánětlivá onemocnění uší a očí. Nezpůsobují je ale jen dobře známé sinice. Na první pohled člověk některé patogenní organismy pozná jen těžko, proto se vyplatí vždy sledovat aktuální informace hygieniků.

Hygienické stanice kvůli zdraví nebezpečným sinicím zakázaly toto léto koupání v přírodě na mnoha místech České republiky. Přítomnost sinic či řas ve vodě neznamená automaticky nebezpečí, podotýká české ministerstvo zdravotnictví. Ohrozit můžou člověka při vyšší koncentraci, kdy se nahromadí u hladiny a vytvoří takzvaný vodní květ, tedy charakteristickou hustou zelenou vrstvu na povrchu vody. V takovém případě hygienici koupání rozhodně nedoporučují. Riziko se zvyšuje i s délkou pobytu ve vodě či opakovaným koupáním během několika dní nebo týdnů.

Sinice obsahují některé látky, které mohou vyvolávat alergické reakce. U koupajícího se člověka, podle toho, jak je citlivý a jak dlouho ve vodě pobývá, se mohou objevit vyrážky, zarudlé oči nebo třeba rýma. Alergické reakce někdy způsobují i některé řasy.

Vodní květ nebo kvetoucí voda způsobená přemnožením sinic
Zdroj: Wikimedia/Felix Andrews

Dále však mohou produkovat různé toxiny. „Podle toho, kolik a jakých toxinů se do těla dostane, se liší i projevy: od lehké akutní otravy projevující se střevními a žaludečními potížemi přes bolesti hlavy až po vážnější jaterní problémy,“ uvádí Státní zdravotní ústav (SZÚ). Podle úřadu se sice neví, že by na otravu sinicemi při koupání někdo zemřel, vyskytly se ale případy úhynu zvířat, která pila vodu obsahující sinice, a dokonce případy úmrtí lidí po pravidelném pití vody vyrobené ze zdroje s masovým rozvojem sinic. Vyšší riziko pak platí u dětí.

SZÚ doporučuje metodu, jak poznat, zda voda obsahuje sinice nebo řasy. „Plastovou lahev se zúženým hrdlem naplníme zcela vodou a necháme alespoň dvacet minut stát v klidu na světle. V případě, že se u hladiny vytvoří zelený kroužek tvořený zelenými organismy ve tvaru „sekaného jehličí nebo zelené krupice“ (a voda přitom zůstane čirá), jedná se s největší pravděpodobností o sinice. Jestliže zůstane voda zakalena rovnoměrně nebo se začne tvořit větší zákal u dna, půjde pravděpodobně o řasy,“ uvádí na svých webových stránkách.

Neviditelné hrozby

Sinice nejsou jediným organismem, který může člověku uškodit, problémy mohou způsobit i mnohé druhy bakterií a prvoků. „Pro většinu těchto organismů představuje voda domov – jinde ani žít nemohou. Zlomek přítomných organismů však pochází z odpadních vod, z výkalů zvířat, které byly do vody spláchnuty při dešti, z polí hnojených chlévskou mrvou nebo třeba i z těl lidí, kteří se přišli do vody koupat,“ přibližuje ministerstvo.

Resort podotýká, že podobným škodlivým organismům se většinou ve vodě moc nedaří a rychle hynou, protože jejich přirozeným prostředím jsou těla zvířat a lidí. Některé z nich mohou ale způsobit zdravotní potíže, pokud se člověku dostanou do těla. Zdravotníci varují především před polknutím vody, k onemocnění může stačit i jen malé množství.

Viry, bakterie a prvoci způsobují podobné problémy jako sinice, tedy střevní a žaludeční potíže, horečnatá onemocnění či zánětlivá onemocnění uší a očí. Člověk většinou nemá sám možnost na místě poznat, zda voda obsahuje pro člověka patogenní organismy, jsou však místa, kde je to více pravděpodobné. Podle ministerstva zdravotnictví to je například voda pod vyústěním odpadních vod a vod z dešťových kanalizací nebo rybníky s intenzivním rybím hospodařením.

Cerkáriová dermatitida

Specifickým typem onemocnění způsobeným koupáním ve špinavé vodě je pak cerkáriová dermatitida. U člověka se projevuje tvorbou skvrn, puchýřů a zarudnutím kůže. Je doprovázena intenzivním svěděním, které trvá obvykle několik dní.

Cerkáriová dermatitida vyvolaná druhem Trichobilharzia szidati
Zdroj: Wikimedia/Helena Kulíková, Petr Horák

Způsobují ji drobní paraziti především rodu Trichobilharzia, jejichž životní cyklus je vázán jednak na vodní plže, jednak na vodní ptáky, jako třeba divoké kachny. Při takzvaném cerkáriovém stádiu vývoje se z napadeného plže uvolní do vody larvy parazita, zvané cerkárie, a snaží se najít vodního ptáka, ve kterém by dokončily svůj vývoj. Pokud narazí na koupajícího se člověka, pronikají do jeho kůže. Samotné příznaky nemoci jsou pak imunitní reakce kůže na parazita, který ale v člověku nemá šanci přežít a do několika dní umírá.

Aktuální stav vody

Koupání v přírodě je v Česku aktuálně ztížené hlavně kvůli výskytu sinic. Na několika místech dokonce platí zákaz koupání. Už dříve vyhlášený zákaz přetrvává třeba na Plumlovské přehradě na Prostějovsku nebo Pahrbku na Zlínsku. I po posledním měření je u obou voda na nejhorším, pátém stupni z pětibodové škály.

Na Vysočině hygienici vydali minulý týden zákaz koupání v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku kvůli velkému množství sinic a chlorofylu. U Trnávky na Pelhřimovsku rozšířili zákaz i na místo Petračka, doposud bylo na této přehradě koupání zakázané jen u městské pláže Červené Řečice. Dál platí zákaz v rybníku Ředkovec na Havlíčkobrodsku.

V Praze se lidé stále nemohou kvůli špatné kvalitě vody koupat v rybníku Šeberák v Kunraticích, jinde v metropoli je kvalita vody jen zhoršená a koupání se nedoporučuje.

V Libereckém kraji dál platí zákaz koupání v rybníku Bažantník u autokempu v Sedmihorkách nedaleko Turnova v Českém ráji. V Karlovarském kraji trvá zákaz koupání ve Velkém rybníku u Hroznětína. V Pardubickém kraji platí zákaz koupání v rybníku Dlouhý na Orlickoústecku a hygienici ho nedoporučují ani v rybníku Rosnička u Svitav. Obě nádrže trpí dlouhodobě přemnožením vodních mikroorganismů.

Vývoj u známých vodních nádrží

Provozovatelé vybraných oblíbených koupališť a kempů u vodních nádrží na dotaz ČT24 řekli, že se někde kvalita vody trochu zhoršila, většinou ale ne příliš a lidé si chodí normálně zaplavat. Jiní si změny nevšimli. Podle představitelky Family Camp Máchovo jezero se majitelé kempu z vlastní iniciativy dozvěděli, že se po víkendu kvalita vody v jezeře zhoršila z třetího na čtvrtý stupeň. „Nezaznamenala jsem, že by to lidem nějak moc vadilo. Dokonce máme na pláži sprchy, aby se hned mohli lidé osprchovat,“ uvedla. Dodala ale, že loni takové zhoršení zjištěno nebylo.

Na Lipně je podle zástupce kempu Camping Frymburk voda místy lehce zakalená, ale bez sinic. Pomáhá prý i to, že hladinu pravidelně rozvíří kolem jedoucí parník. Větší změnu nezaznamenali ani na Orlíku nebo na Nových Mlýnech. Dobrá kvalita vody je prý podle Camping Vranovská pláž ve Vranovské přehradě a podle kempu Piraňa Nechranice ve vodní nádrži Nechranice. Situace v nich je každý rok podobná a dobrá, uvedli zástupci kempů.

Podle zástupců kempu Marina & Glamping Nová Živohošť byl stav vody na Slapech v minulém týdnu horší, nyní se ale zlepšil a lidé se koupou. Voda se podle nich možná letos kazí o něco dříve než v minulých letech, což přičítají vysokým teplotám.