Další výluka metra – o víkendu mezi Malostranskou a Dejvickou

Praha – Po necelém měsíci se pražský dopravní podnik rozhodl zopakovat výluku na lince A mezi stanicemi Náměstí Míru a Dejvická. Výluka potrvá celý víkend 28. a 29. července. Stejně jako o svátcích na počátku července bude v části vyloučeného úseku kyvadlově jezdit souprava po jedné koleji. Bez omezení také dojedou cestující z Depa Hostivař a na Náměstí Míru, odtud jednou soupravou na Můstek a dále na Malostranskou bude jezdit po druhé koleji kyvadlově jiná souprava. Tentokrát dopravní podnik provoz metra přeruší kvůli napojování elektroinstalace nového úseku z Dejvické do Motola.

Výluka metra postihne také povrchovou dopravu. Jako náhrada vyloučeného úseku bude sloužit zvláštní tramvajová linka X-A, která pojede z Divoké Šárky přes Dejvickou, Hradčanskou a Malostranskou k Právnické fakultě, odkud se vrátí na Malostranskou a zpět do Divoké Šárky. Současně bude odkloněna linka 25, která z Hradčanské rovněž pojede na Malostranskou a k Právnické fakultě. Navíc budou autobusové spoje 107, 119 a 147 prodlouženy z Dejvické až do zastávky Staroměstská. Mezi Malostranskou a Hradčanskou bude možné využít tramvaje číslo 1, 8, 18 a 20. „Nasadíme informátory, kteří budou na stanicích Muzeum, na Můstku, Staroměstské, Malostranské, Hradčanské i Dejvické,“ slíbil dopravní ředitel DPP Ladislav Urbánek.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)

Kvůli napojování nového úseku nebudou v podzemí pod pražským centrem problémy naposled. Nikoli však už kvůli elektroinstalaci. „Co se týká elektrické části, je to poslední výluka, protože my touto výlukou zabezpečíme napájení už z nové elektrické stanice. Pak se ještě dobuduje část pro napájení mezistaničního úseku Dejvická–Bořislavka, ale to už se na provozu metra neprojeví,“ řekl Marek Kopřiva z dopravního podniku. Omezení však nastanou při probourávání nových tunelů do stanice Dejvická. Následovat bude spojení zabezpečovacích systémů obou úseků.

Víkendová výluka v metru bude letos už třetí. Kromě omezení linky A na počátku července byla na jaře vyloučena linka C. V tomto případě stejně jako v případě první výluky „áčka“ však šlo o výměnu výhybek. Ze stejného důvodu by se měla letos ještě jednou zastavit linka A, dopravní podnik uvažuje o úplné výluce provozu na konci září. „Snažíme se, aby dopady na cestující byly co nejmenší. Uzavírka je o víkendu, kdy je svátek,“ řekl primátorský náměstek Josef Nosek. Další výluky kvůli výhybkám musí cestující očekávat také v příštím roce.