ČIŽP v Plzni kontrolovala kantýny na úřadech a v nemocnicích

Plzeň - Bufety a kantýny na úřadech a v nemocnicích si vzali do hledáčku pracovníci plzeňské obchodní inspekce. Provozovatelé bufetů ze začátku nechápali, proč kontroly chodí i do jejich provozoven, nikdy se s tím totiž nesetkali. Inspektoři jen nevěřícně kroutili hlavou nad tím, co všechno si prodejci dovolí. Mezi nejčastější prohřešky patří chybějící cenovky a špatná závěrečná kalkulace. V den natáčení reportáže nesouhlasil závěrečný účet v jednom z bufetů o 43 korun.

Milan Zahn z České obchodní inspekce v Plzni upřesnil, že kontrolou prošlo 22 bufetů, přičemž u 9 z nich byly zjištěny nedostatky. Bufety na úřadech provozují většinou soukromníci, stejně jako na plzeňském krajském úřadu. Zdejší kantýna byla jednou z mála, která při kontrole obstála. Její provozovatelka Milena Sládková potvrdila, že s takovou kontrolou se ještě nesetkala.

Inspektoři kontrolovali i nemocniční bufety. V šesti případech z osmi tu bez problémů koupili alkohol. Běžně k prodeji tu bylo nejen pivo a víno, ale i lihoviny. Prodejci tím porušili zákon o zákazu prodeje alkoholických nápojů ve zdravotnických zařízeních. Milan Zahn sdělil, že jejich zaměstnanci často ani nevěděli, že se v takových prostorách alkohol prodávat nesmí.

Mluvčí plzeňské fakultní nemocnice Renata Jenšíková se nechala slyšet, že všichni nájemci dostali o zákazu prodeje alkoholu upozornění už v době podpisu nájemní smlouvy. Pokud by ho v budoucnu ještě někdo prodával, bude s ním prý okamžitě ukončen nájemní vztah. Za prodej alkoholu v nemocnici mohou provozovatelé bufetů dostat pokutu až 50 tisíc korun, právnické osoby až půl milionu.