Cestující v Hradci překvapily částky stržené za jízdu hromadnou dopravou

Události v regionech: Problémy s vyúčtováním jízdného v MHD (zdroj: ČT24)

Cestující městskou hromadnou dopravou v Hradci Králové, kteří platili bankovní kartou, reklamují účtování jízdného. Některým z nich banka z účtů jednorázově odečetla i tři sta korun, přestože podle daňového dokladu ve skutečnosti projeli jen třetinu. Podobné problémy se objevily i v jiných městech.

Michaele Rambouskové strhla banka po jízdě autobusem na nádraží z účtu dvě stě padesát korun. Platila kreditní kartou. „Hodně mě to překvapilo, protože vím, že jsem v květnu hradeckou městskou dopravou zase tolik necestovala. Za květen mám strženo 354 korun. Je to zajímavé i proto, že částka není dělitelná dvaceti pěti, tedy cenou jízdenky,“ řekla.

Z účtu bývalého náměstka primátora Martina Hanouska (Zelení) banka strhla přes 327 korun. Za projeté jízdy ale dostal doklad na 95 korun. „Objevil jsem tam dost divné platby. Běžně se mi strhávají částky po čtyřiceti korunách a teď tam mám částku 327 korun. Zdá se mi to podivné, a tak jsem Dopravní podnik požádal o vysvětlení,“ uvedl.

Platby reklamovali i další. Dopravce se hájí tím, že pro něj jízdné z účtů strhává banka ČSOB. „Problém je na straně ČSOB a ta nám slíbila, že se bude snažit problém co nejdřív vyřešit,“ řekl ředitel Dopravního podniku Hradec Králové Zdeněk Abraham.

Kumulované platby kvůli výpadku služby

„Z důvodu výpadku služby u našeho dodavatele došlo v minulých týdnech k nezaúčtování plateb za dopravu. Chyba byla ze strany našeho dodavatele opravena a v současné chvíli dochází k doúčtování veškerých transakcí. To může proběhnout kumulovaně v jedné platbě,“ vysvětlila mluvčí skupiny ČSOB Monika Hořínková v e-mailu pro Českou televizi. Doplnila, že banka aktuálně pracuje na opatřeních, aby se situace v budoucnu neopakovala. „Situace nás velmi mrzí a za vzniklé komplikace se omlouváme,“ dodala. Správnost kumulované platby si cestující mohou nechat u banky ověřit, kontaktovat ji mají na e-mailové adrese akceptacekaret@csob.cz.

Problém podle ředitele dopravního podniku Abrahama nesouvisí s odbavovacím systémem, který podnik loni za pětadvacet milionů korun zavedl. Placení jízdného bankovní kartou spustil loni v září, předchozí zavádění systému provázely potíže a zdržení. Systém, který do Hradce Králové dodaly společnosti EM Test ČR a Emtest, nahradil již nevyhovující technologii z roku 2005, jejímž základem bylo odbavení čipovou městskou kartou.

Systémové nedostatky zaznamenali i v jiných městech

„Systémové nedostatky, které souvisejí se zúčtovací bankou, byly v minulém týdnu napříč republikou, zaznamenali je v Ostravě, Brně, Ústí nad Labem. Zúčtovací centrum přestalo fungovat,“ řekl předseda Sdružení Dopravních podniků ČR a ředitel Dopravního podniku Pardubice Tomáš Pelikán. Podle Zdeňka Abrahama ujistila ČSOB hradecký Dopravní podnik, že v případě neoprávněného stržení jízdného cestujícímu peníze po reklamaci vrátí.

Loni hradecký dopravní podnik přepravil 36,44 milionu cestujících, v roce 2022 to bylo přes 35 milionů. Od 1. března podnik zdražil jízdné. Jednotlivé jízdné v průměru zdražilo o 30 procent, časové jízdné průměrně o deset procent. Například jednotlivá jízda placená čipovou městskou kartou nebo bankovní kartou zdražila z 14 na 25 korun, roční jízdenka pak z 3700 na 4070 korun.