Českobudějovickou diecézi povede jako biskup Kročil

České Budějovice/Vatikán – Biskupem diecéze jihočeské metropole se stal Vlastimil Kročil. Vysoká církevní pozice zůstávala rok neobsazená. V loňském březnu rezignoval Jiří Paďour. Papež nyní jmenoval Kročila. Chce zdůrazňovat rodinný život a zabývat se kněžským povoláním a charitou.

Českobudějovická diecéze má nového biskupa - Vlastimila Kročila (zdroj: ČT24)

Papež František dnes jmenoval biskupem českobudějovické diecéze třiapadesátiletého Vlastimila Kročila. Předtím byl v roce 2011 jmenován vikářem táborského vikariátu a následujícího roku sídelním kanovníkem katedrální kapituly u sv. Mikuláše v Českých Budějovicích. „Tu zprávu jsem se dozvěděl asi před týdnem. Moje pocity jsou nádherné, že mohu dál sloužit Bohu, i když jiným způsobem a v jiné službě,“ řekl Vlastimil Kročil.

Oficiálně post se všemi povinnostmi převezme v horizontu tří měsíců. Mezi Kročilovy priority bude patřit důraz na rodinný život. „Další prioritou jsou kněžská povolání. Kněží je málo a je to velmi obtížná služba společnosti a věřícím. Třetí prioritou je charita, což znamená lidi na okraji, kteří potřebují nějakým způsobem pomáhat,“ prohlásil Kročil.

Diecéze, která o novém biskupovi informovala na svých internetových stránkách, byla po rezignaci Jiřího Paďoura od loňského března bez biskupa. Paďour tehdy odstoupil ze zdravotních důvodů. Biskupství vedl jako administrátor vikář Adolf Pintíř.

Vlastimil Kročil se narodil v roce 1961 v Brně. Po maturitě v roce 1986 se třikrát hlásil do kněžského semináře v Litoměřicích. Kvůli neúspěchu se rozhodl pro emigraci. Teologii tak studoval v Římě a kněžské svěcení přijal v roce 1994 v katedrále sv. Mikuláše v Českých Budějovicích. Od roku 1996 vyučoval na Teologické fakultě Jihočeské univerzity. Pastoračně působil v Českých Budějovicích a poté v Jindřichově Hradci. V roce 1997 se stal administrátorem ve Veselí nad Lužnicí a okolních farnostech. Od roku 2008 byl členem sboru konzultorů českobudějovické diecéze.

Kročil uvedl, že vztah české společnosti k náboženství je deformován předchozím socialistickým režimem. „Například v Itálii nebyl totalitní režim, takže tam ti lidé, i když třeba tu víru hluboce neprožívají, mají respekt a vztah k církvi daleko větší než v České republice. Tady totalita vnesla do myslí mnoha lidí předsudky a ty brzdí i dobré věci, které se v církvi dějí,“ řekl Kročil.

Vlastimil Kročil je historicky 13. biskupem v diecézi. V 90. letech tuto funkci mimo jiné zastával i Miloslav Vlk, jenž se později stal arcibiskupem pražským a následně kardinálem. Českobudějovická diecéze byla založena roku 1785 a je jednou z osmi v České republice.