Česká pošta prodává pozemky a budovy na pražské Pankráci. Chce za ně přes tři sta milionů

Pošta prodává další nemovitosti (zdroj: ČT24)

Česká pošta chce prodat nejdražší a nejlukrativnější ze svých nemovitostí, budovy a pozemky v Praze na Pankráci. V elektronické aukci je nabízí za vyvolávací cenu tří set deseti milionů korun. Pošta čeká, že díky prodeji majetku získá do svého ztrátového rozpočtu několik miliard korun.

Sedm tisíc metrů čtverečních a čtyřicet let stará budova u stanice metra na Pankráci, uvnitř je sedm pater kanceláří, rampa pro nákladní auta a pobočka České pošty. Podle podniku je vše v dobrém stavu. Vyvolávací cena v elektronické aukci je tři sta deset milionů korun.

„V našem případě jsou to velké peníze, tyto prostory jsme schopni opustit, pracovníci jsou schopni se přestěhovat do jiných nemovitostí České pošty,“ řekl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Pobočka, kterou denně navštíví dvanáct set lidí, v ulici Na Strži zůstane. Pošta si bude prostory od nového majitele pronajímat. Za jakou cenu, upřesní později. Dražba bude 21. září.

Do aukce míří i garáž pod budovou. Kvůli většímu zhodnocení ji Česká pošta prodává samostatně. Celkem se tam vejde pětatřicet aut a vyvolávací cena je jedenatřicet milionů korun. Teď tam parkují převážně zaměstnanci České pošty.

Zájem o nemovitosti má Praha

Mezi prvními zájemci je hlavní město Praha. Pozemky by chtělo využít ke stavbě nových bytů a kanceláří.

„Myslím si, že pro všechny by bylo lepší, kdyby byl rozvoj pod taktovkou Prahy a ne nějakého soukromého developera. Známe případy, kdy takovýto prodej státního majetku všechny nakonec mrzel,“ vysvětlil radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti).

Desítky nemovitostí prodává Česká pošta také v regionech. Například budovu v Chřibské u Děčína. Za dům z roku 1907 chce přes pět a půl milionu korun. Kromě pobočky jsou v něm i tři nájemní byty. I tam zůstane pošta v pronájmu. Stejně jako v Kraslicích na Sokolovsku.

Nemovitostí, které pošta prodává, jsou až stovky

„My prodáváme majetek, pro který nemáme už žádné další využití v rámci našeho poštovního provozu. Těch nemovitostí, které se teď nabízí nebo budou nabízet k prodeji, jsou desítky až stovky,“ vysvětlil Vitík.

Víc než jednu miliardu korun chce Česká pošta získat i díky prodeji centrály v Jindřišské ulici a činžovního domu v pražských Vinohradech. Prodej bude realizovat obálkovou metodou. Hlavní město bude mít možnost nejvyšší nabízenou částku dorovnat.