Pošta nabídne po zrušení poboček k odkupu asi tři stovky nemovitostí. Utržit může zhruba miliardu

Česká pošta nabídne k odkupu většinu vlastních nemovitostí, ve kterých se v polovině roku uzavřou pobočky. Z tří set rušených pošt jich čtvrtina sídlí v objektech pošty, zbytek je v nájmu, uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Už dříve pošta informovala, že z prodeje nemovitostí očekává zhruba miliardu korun. Kraje a obce se také snažily poštu přesvědčit, aby některé pobočky nerušila, v několika případech se výjimky podařilo dojednat.

Česká pošta ruší tři sta z 3200 pošt kvůli snižování nákladů a poklesu provozu. Součástí procesu je i rušení zhruba 1500 pracovních míst. Aktualizovaný seznam rušených pošt zveřejní státní podnik na začátku příštího týdne.

Česká pošta podle Vitíka dlouhodobě nabízí k odkupu nemovitosti, pro které už nemá využití. Jde o nemovitý majetek ve vlastnictví státu s právem hospodaření pošty, prodej se řídí především zákonem o státním podniku. Celý proces trvá delší dobu a jeho důvodem není pouze aktuální rušení poboček.

„Pokud bude nemovitost ze strany České pošty vyhodnocena jako nepotřebná, dojde ke zpracování znaleckého posudku akreditovaným znalcem. Tento posudek určí i cenu, za kterou bude objekt nabízen. Následně vedení České pošty, případně její dozorčí rada schválí záměr prodeje. U určeného majetku je jeho vyjmutí nutné schválit ministerstvem vnitra,“ dodal Vitík.

Záměr prodeje bude zveřejněný na portálu veřejné správy po dobu 30 dnů. V této lhůtě se mohou přihlásit státní organizace nebo podniky s žádostí o převod tohoto majetku. Pošta v tomto případě převede majetek za cenu obvyklou podle znaleckého posudku. Mezi okruh oprávněných subjektů nepatří obce.

Pošta nemovitosti prodá za nejvyšší možnou cenu

Majetek, o který během zveřejnění na portále veřejné správy neprojevil nikdo zájem, je možno prodat formou výběrového řízení (e-aukcí), kdy objekt získá zájemce s nejvyšší nabídkou. Česká pošta musí postupovat s péčí řádného hospodáře a majetek prodávat za maximální možnou cenu.

Samostatnou formou přímého prodeje je prodej nemovitosti, ve které se kupující zaváže poskytovat služby pošty Partner. V tomto případě je prodej uskutečněn za cenu podle znaleckého posudku a nemovitost je zatížena věcným břemenem v rozsahu nutném pro zajištění poštovních služeb pro případ výpovědi smlouvy o provozování pošty Partner.

Podaří se některé pošty zachránit?

Obce a kraje se s Českou poštou snažily domluvit, aby některé pobočky zanechala v provozu. Ne každému ale pošta vyhověla. Nevyslyšela například přání pražských radnic a nezachová žádnou z poboček, které chce od července zrušit. Místo toho ale slíbila posílení provozu na pobočkách, které mají fungovat dál. 

Rušení se má dotknout třinácti z 22 velkých městských částí a zaniknout má 35 ze 106 poboček České pošty v hlavním městě. Nejvíce jich ubude v Praze 3, 4 a 6, a to shodně po pěti.

„Česká pošta nadále trvá na zrušení pěti poboček ze šesti na území Prahy 3 a od července by tak v naší městské části měla zůstat pouze pobočka v Olšanské ulici. Zde je nyní 11 přepážek, jejich počet by se dle vyjádření pošty měl do konce roku zvýšit na 13. Za tento provoz pošta přijímá plnou odpovědnost,“ uvedl mluvčí Prahy 3 Jiří Hannich. 

Pošta při společných jednáních nabídla, ať radnice vyberou pobočky, které mají zůstat a které mají být zrušeny. To však radnice Prahy 4 ústy starosty Ondřeje Kubína (ODS) v uplynulých týdnech odmítla, úřad prý nemůže přebírat odpovědnost pošty, tedy akciové společnosti.

Města v Moravskoslezském kraji částečně uspěla

Ke změně však nakonec dojde v Moravskoslezském kraji. V Opavě, Ostravě i Třinci se podařilo dohodnout, že na úkor jiných zachová Česká pošta pobočky, které města považují za důležitější.

V Ostravě-Jihu, kde žije asi sto tisíc lidí, měly původně zůstat dvě pobočky. Podařilo se vyjednat, že tam nakonec budou pošty tři. „Ještě budeme jednat o dalších v možnosti služby pošta Partner. Ale tam čekáme, až budou stanovené podmínky,“ řekla mluvčí radnice Gabriela Gödelová. Oproti původním plánům pošty se zavře pobočka v nákupním centru Avion Shopping Park.

V Opavě měla pošta v plánu zrušit čtyři pobočky ze sedmi. Na tomto záměru se nic nemění. Vedení města se ale podařilo změnit, které pobočky se zavřou. Od 1. července by měly ve městě zůstat pošty v obchodním centru Breda, v Kateřinkách a v Kylešovicích. Ostatní budou zrušeny.

Původně chtěla pošta zrušit pobočky v Kateřinkách a Kylešovicích a nechat kromě Bredy filiálku v obchodním domě Silesia (Tesco) a v Komárově. Kromě toho budou zrušeny i pobočky v Jaktaři a nedávno nákladně zrekonstruovaná pošta na nádraží Opava-západ. Podle mluvčího opavského magistrátu Romana Konečného už jde o konečný stav. 

V Třinci budou zrušeny tři pobočky. Mluvčí třinecké radnice Stanislav Cieslar řekl, že místo pobočky v Tescu ve Frýdecké ulici, kterou město považuje za klíčovou, pošta zruší pobočku v Oldřichovicích.

Plzeň zachránila dvě pošty

V Plzeňském kraji, kde chtěla pošta od července uzavřít 22 poboček, se po jednáních podařilo zachránit dvě provozovny v Plzni. Zachována zůstane pošta v obchodním centru Olympia v okrajové části Černice a na sídlišti Skvrňany, kde žije 13 tisíc obyvatel. Místo pobočky ve Skvrňanech pošta zruší pobočku v Křimicích, nicméně město její provoz převezme jako poštu Partner Plus.

„Ve Skvrňanech jde o výměnu poboček kus za kus. Nebude zrušena pošta 18, ale místo ní pošta 22 (Křimice). Vedení města i městské části ji ale chtějí zachovat formou pošty Partner Plus, což znamená, že nám provozovatel platí za provoz této pobočky,“ řekl Vitík. 

„V obou případech jde pro naše město o strategické pobočky. Jednání se zástupci České pošty bylo konstruktivní,“ uvedl k výsledku jednání primátor Roman Zarzycký (ANO). Podle něj se město o Olympii dohodlo s poštou za hodinu s tím, že půjde o poštu „navíc“, tedy nebude vyměněna za zrušení jiné ve městě, což se dosud podařilo jen v Pardubicích.

Pošta Partner

Rušené pobočky pošty by i v některých městech na jižní Moravě mohla nahradit pošta Partner Plus. O zřízení služby uvažují třeba v Hodoníně nebo Břeclavi. Zástupci měst ale zatím čekají na konkrétní podmínky provozu. Jasno zatím není ani v Brně, kde chce primátorka Markéta Vaňková (ODS) jednat se zástupci státního podniku o zachování pobočky v Orlí ulici. 

V Jihomoravském kraji má skončit 23 poboček, dvanáct z toho je v Brně. V Hodoníně zaniknou tři pobočky, v Břeclavi a Znojmě dvě a po jedné v Tišnově, Blansku, Vyškově a Adamově.

V Hodoníně zůstane na necelých 25 tisíc obyvatel jediná pobočka. Město usilovalo o změnu, ale marně. „Jednání s Českou poštou ale nic nového nepřineslo a tento závěr platí. Uvažujeme o zřízení služby Partner Plus, ale zatím neznáme žádné parametry provozu. Hledáme proto i jiné možnosti, jak situaci řešit. Máme senior taxi, které může starší obyvatele na poštu vozit. Nebo jim radíme, jak si zřídit bankovní účet a nechat si na něj posílat peníze, aby na poštu vůbec nemuseli,“ řekl mluvčí města Josef Horníček.

Na detaily ohledně pošty Partner Plus čekají i v Břeclavi. „Česká pošta slíbila upravit parametry modelu pošty Partner Plus tak, aby byly vstřícnější ke zřizovatelům. Doposud však nebyla úprava přijata,“ sdělila mluvčí města Ivana Solaříková. 

Některá města ve Zlínském kraji zvažují zřízení pošty Partner. Výše nákladů, které by radnice musely vynaložit, se však městům nelíbí, odhadují je na milion korun ročně. Se zástupci České pošty chtějí o podmínkách ještě jednat. O poště Partner uvažují ve Valašském Meziříčí, v Kroměříži i Uherském Hradišti. Několik radnic tuto možnost odmítlo.

Olomouc se snaží o převod pošty na město

Radnice v Olomouci požádala ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) o převedení budovy pošty v historickém centru Olomouce na město. Pobočka na Horním náměstí je totiž navzdory sérii jednání s poštou nadále na seznamu rušených poštovních úřadoven. Do nemovitosti by se mohli přestěhovat městští úředníci.

„Na odpověď ministerstva zatím čekáme,“ řekla k žádosti mluvčí radnice Radka Štědrá. Stotisícová Olomouc má přijít o celkem sedm poboček pošty, což je polovina jejich aktuálního počtu. Radnice nesouhlasí s rušením poboček nejen na Horním náměstí, ale také v městské části Holice.

Pošta na Horním náměstí v Olomouci
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Převodem budovy pošty na Horním náměstí na město by radnice podle Štědré vyřešila problém se zajištěním vhodných prostor pro odbor magistrátu zaměřený na dopravně správní problematiku. „Objekt by pak sloužil veřejnosti pro výkon uvedené státní správy a souběžně s tím nabízí zase město možnost bezplatné výpůjčky prostor pro přesunutí pobočky České pošty 1 v Mariánské ulici do objektu na Horním náměstí. Za předpokladu, že by se stal majetkem města,“ uvedla.

Se zástupci ČP jednají i představitelé radnice v Prostějově, kde mají být v polovině roku uzavřeny čtyři ze sedmi poboček pošty. „Dle dosavadního průběhu jednání se, jak věříme, podařilo dojednat záchranu pošty na Plumlovské ulici výměnou za poštu v Čechovicích. Město dál jedná s ČP o možnosti provozování pošty Partner minimálně v části Čechovice,“ řekla mluvčí radnice Jana Gáborová.

Přerovská radnice jednání s Českou poštou zatím neukončila. „Ve věci zrušení pošty v Předmostí ještě čekám na odpovědi od odpovědných lidí, které jsem žádal o přehodnocení, takže celou záležitost nepovažuji zatím za uzavřenou,“ řekl přerovský primátor Petr Vrána (ANO).